הסכם ממון

כל מה שצריך לדעת על הסכם ממון

מה זה הסכם ממון, מה היתרונות שלו, מה החסרונות שלו, למה עושים אותו, מה קורה אם מתגרשים בלעדיו, האם הוא חזק יותר מצוואה, האם חובה להתחתן כדי לעשות הסכם שכזה וכמה עולה לעשות אותו? אלו הן שאלות רבות, ועל כולן נענה לכם כבר עכשיו.

היום, שלא כמו פעם, זה לא נדיר שזוגות נשואים מתגרשים. למעשה, כמעט שליש מהזוגות הנשואים בארץ מתגרשים, כשעל פי נתונים סטטיסטיים, בישראל מתחתנים מדי שנה כ-50,000 זוגות, ומתוכם כ-13,000 מתגרשים. כמובן שאיש אינו חושב על כך שיתגרש בעתיד אם הוא מתחתן, במיוחד כשהוא מאוהב עד הגג, אך אם נודה באמת אין זוג שחסין לסטטיסטיקה הזו, וגם אתם יכולים להיכנס לתוכה בלי להיות מוכנים לכך.

לכן לקראת כל ההכנות לחתונה, חשוב לוודא גם קיום הסכם ממון שמטרתו להסדיר עניינים שעלולים ליצור בעיות במקרה של גירושין. אך מה זה בדיוק ההסכם הזה ומה צריך לדעת עליו לפני שעושים אותו? בשביל זה אנחנו כאן כדי לתת בידכם את כל המידע שעליכם להכיר לפני שאתם מתחתנים ומתחייבים לזוגיות עם אדם אחר.

 

הסכם ממון בין בני זוג

מה זה הסכם ממון ולמה צריך אותו?

הסכם הממון הוא בעצם חוזה שנחתם בין בני זוג, ובו קובעים באופן ברור ומוחלט כיצד יתחלק הרכוש והכסף של בני הזוג במקרה של פרידה וגירושין. כחלק ממנו נכללים גם נושאים שקשורים לגידול הילדים של בן או בת הזוג, ובעצם כל תחום שקשור לכסף ולרכוש של כל אחד מבני הזוג יכול להיכנס לחוזה הזה. במידת הצורך, כאשר מתרגשים, החוזה משמש כמסמך בעל תוקף משפטי שמוכיח איך צריך להתחלק הרכוש בין בני הזוג.

כשחותמים על הסכם ממון, כל אחד מבני הזוג יכול לפרט אילו נכסים הביא איתו לזוגיות, ולקבוע כי במקרה של גירושין הוא יצא עם אותם הנכסים בידיו. זה כולל למשל דירה שבבעלותו של אחד מבני הזוג, מניות, אופציות, קרנות, כסף ועוד…

 

הסכם ממון יתרונות וחסרונות עיקריים

כמו לכל דבר בחיים, גם להסכם ממון יש יתרונות וחסרונות, וצריך לשקול אותם היטב לפני שמחליטים לעשות הסכם שכזה עם בן או בת הזוג. כמובן שייתכן כי לאחד מבני הזוג ההסכם יעניק יותר יתרונות מאשר לאחר, אך למעשה בדיוק לשם כך חותמים עליו לרוב – כדי לוודא שמי שיש לו יותר מה להפסיד, לא יפסיד.

יתרונות של הסכם ממון:

√ עוזר לחשוף הונאה – אם אתם נכנסים ליחסים עם אדם אחר שאין לו הרבה כסף ורכוש, ולעומתו אתם בעלי ממון רב, אתם אולי לא רוצים לחשוב על אפשרות שכזו, אך ייתכן שאותו אדם ינסה לכסות בעזרתכם חובות שיש לו. במקרה שכזה, בן או בת הזוג ככל הנראה יראו חשש מחתימה על ההסכם, ובמידה שאכן תכננו להתגרש בהמשך עבור הכסף שלכם, יתכן שאף יסרבו בתוקף לעשות זאת – זה אמור להדליק אצלכם נורה אדומה בראש.

√ מסייע להתגרש בראש שקט – יש זוגות רבים שחוששים להתגרש בעיקר בגלל ענייני ממון. הם דואגים בנוגע לחלוקת הרכוש שלהם ומפחדים שיאבדו הרבה עקב הגירושין. הסכם ממון מונע כל אפשרות שכזו, וכך במקרה שאין פתרון אחר לזוגיות פרט לגירושין, אפשר לעשות זאת בראש הרבה יותר שקט וללא שיקולים שיגרמו לכם להישאר בזוגיות שאינכם רוצים בה בעזרת עורך דין גירושין שמתאים למשימה.

√ מגן על הזכויות של הילדים שלכם – אם מדובר בנישואים שניים, אתם רוצים לוודא שהילדים שלכם יקבלו את מה שמגיע להם כחלק מהירושה שלהם. הסכם הממון יכול לעזור בכך ומסייע לשמור על הזכויות הפיננסיות של ילדיכם, כשביכולתו אף להעיד על זכויות מסוימות שיש לבני משפחה בירושה במקרים שבהם לא הייתה צוואה.

√ חוסך כסף על הוצאות משפטיות בהמשך – גירושין זה לא הליך קל ופשוט, ובטח שלא מהיר, בעיקר בגלל מאבקים על הנכסים והכספים המשותפים של בני הזוג. כל אותם מאבקים גוררים דיונים רבים בבית המשפט, ועקב כך גם תשלום לעורכי דין, וככל שמצמצמים את הצורך בדיונים על נכסים וכספים, כך חוסכים כסף על הוצאות משפטיות. על כן שאלה שאמורה לעניין אתכם יותר היא לא כמה עולה לעשות הסכם ממון, אלא אם לא עושים הסכם ממון כמה עולה להתגרש, והתשובה היא: לא מעט.

 

חסרונות של הסכם ממון:

√ לא מספק גלגל הצלה למי שאין לו יכולת השתכרות – אם למשל נכנסתם למערכת יחסים עם אדם מבוסס ואילו אתם מגיעים עם מעט נכסים, ובמהלך הנישואין לא הצלחתם לבסס את עצמכם מבחינת עבודה, יתכן שלאחר הגירושין תמצאו את עצמכם במצב כלכלי קשה – זאת יש לציין לאחר שהתרגלתם לרמת חיים גבוהה יותר. אם יש לכם ילדים מנישואים קודמים, הרי שתמצאו את עצמכם במצב קשה עוד יותר, לכן כשעושים הסכם ממון כשיש ילדים צריך להתחשב מאוד גם בהם.

√ מפר את הרומנטיקה ביחסים – זוגות לפני נישואים נמצאים לרוב בתקופת הריגוש והתשוקה הראשונית של האהבה, ואילו הצעה לחתום על חוזה משפטי לקראת הנישואים מפרה אותה. יש שיראו בכך מחווה לא רומנטית בלשון המעטה, ואפילו העלאת הנושא לדיון בין בני זוג עלולה לגרום למריבה וחשדנות אחד כלפי השני. יחד עם זאת, חשוב לציין שכיום עריכת הסכמי ממון היא לא דבר נדיר בישראל ואף נחשבת לדי סטנדרטית. הרבה יותר זוגות בוחרים לעשות הסכם שכזה מתוך הבנת חשיבותו, ולא רואים בו כסימן לחוסר אהבה או אמון.

√ גם הסכם ממון עלול לגרום לבעיות – אם ההסכם נעשה עם עורך דין שלא מתמחה בדיני משפחה ואינו בעל ניסיון רב, עלולות להיות בו לא מעט בעיות בניסוחים שיובילו את בית המשפט לבטל אותו. במקרה הגרוע יותר, ניסוחים שאינם מדויקים עלולים אף להוביל לכך שתאבדו רכוש ונכסים שחשבתם שיישארו בבעלותכם בעת החתימה, לכן חשוב לעשות את ההסכם הזה עם עורך דין מומלץ שמתמחה בדיני משפחה.

 

אז מתי כדאי לעשות הסכם שכזה?

אחרי שקראתם את היתרונות והחסרונות האלה אתם אולי שואלים את עצמכם האם הסכם ממון כן או לא כדאי לכם. ובכן, אם הגעתם לכאן אנחנו יכולים רק לשער שהנושא מעניין אתכם מסיבה מסוימת, כי ככל הנראה יש לכם מה להפסיד במקרה של גירושין, ולא רק אם אתם נכנסים לנישואים עם יותר נכסים מבן או בת הזוג שלכם.

הסכם ממון קובע לא רק את חלוקת הרכוש במקרה של גירושין, אלא גם עניינים אחרים כמו תשלום דמי מזונות – מי משלם למי וכמה; כשעורכים הסכם ממון זכויות האישה וזכויות הגבר הן שוות, על כן צריך לענות על שאלות כמו האם הגבר משלם לאישה, האם האישה תשלם לגבר, או אולי זה שיש לו הכנסה גבוהה יותר ישלם למי שיש לו הכנסה נמוכה יותר? יש לציין שלא מדובר כאן במזונות לילדים עתידיים שיהיו לכם, שהרי על ילד שעוד לא נולד לא ניתן לעשות הסכמים משפטיים מראש לפני הנישואים. על כן הסכם ממון עם ילדים שטרם נולדו ואשר כלולים בו הוא מיותר לחלוטין, ועורך דין מקצועי לעולם לא ימליץ לכם להתייחס לנושא הזה.

על כן, זה לא משנה אם אתם בעלי נכסים רבים או מועטים – הסכם הממון יכול להגן על הזכויות שלכם בכל מצב, וזאת כל עוד תיעזרו בעורך דין לדיני משפחה בעל ידע, ניסיון והמלצות שידע מה מגיע לכם לקבל.

 

איך מתחלק הרכוש אם אין הסכם ממון בין בני זוג?

כשלא קיים הסכם ממון, בית המשפט מסתמך על חוק יחסי ממון בין בני זוג כדי לחלק את הרכוש ביניהם. על פי חוק זה, אם אחד מבני הזוג נפטר או אם בני הזוג מתגרשים, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהרכוש והממון המשותף שצברו לאורך שנות נישואיהם.

אז למה בעצם צריך הסכם ממון כדי להגן על רכוש מלפני הנישואים כמו למשל דירה שהייתה בבעלותו של אחד מבני הזוג? הרי היא הדירה שלו ולא נחשבת לנכס משותף לבני הזוג. ובכן, בשנים האחרונות בית המשפט החל לפסוק כי בהעדר הסכם ממון, בן או בת זוג יכולים לתבוע מחצית מהזכויות בדירה של בני זוגם במקרים מסוימים, למשל אם הם גרים יחדיו לאורך זמן רב או אם הביאו וגידלו בו ילדים.

לכן אל תסמכו על החוק היבש ועל בית המשפט שיגן על זכויותיכם, כי לכל מקרה יש יוצא מן הכלל, וכדי לוודא שלא תיתקלו בהפתעות לא נעימות, כדאי מאוד שתדאגו אתם לחלוקת הרכוש ביניכם במקרה של גירושין.

 

שאלה חשובה – האם הסכם ממון גובר על צוואה?

בהסכם הממון נהוג לעיתים לכלול לא רק הוראות לחלוקת הרכוש והנכסים במקרה של גירושין, אלא גם במקרה של פטירה. על כן אנשים רבים מאמינים כי ההסכם שעליו חתמו מעיד על מה שיקרה במידה ובן או בת זוגם ילכו לעולמם. עם זאת, זה לא תמיד המצב. בסעיף 8 לחוק הירושה, תשכ”ה-1965, רשום כך:

“8. עסקאות בירושה עתידה

(א) הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו של אותו אדם – בטלים.

(ב) מתנה שאדם שנותן על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו של הנותן, אינה בתוקף אלא אם נעשתה בצוואה על פי הוראות חוק זה.”

אז האם הסכם ממון גובר על חוק הירושה? כפי שאתם יכולים לראות בבירור, התשובה היא לא. למעשה, לא ניתן להתחייב לשום חלוקה באופן פרטני לאחר פטירה בעזרת הסכם ממון, ועורך דין שמשלב הסכם ממון יחד עם התחייבויות שכאלה פועל בצורה לא מקצועית.

אז איך כן ניתן לקבוע מה יקרה עם הנכסים והכספים במצב של פטירה? את זה עושים בעזרת עריכת הסכם ממון וצוואה בו זמנית. עורך דין מומלץ לדיני משפחה יוכל לנסח עבורכם הן הסכם ממון והן צוואה בו זמנית כדי תהיו מכוסים מכל הצדדים, ומומלץ לעשות זאת ולא להסתמך רק על ניסוחים כאלה ואחרים בהסכם הממון עצמו.

 

חשוב לציין – אפשר לעשות הסכם ממון גם ללא נישואים

ברחבי כל העולם זוגות רבים בוחרים לחיות יחדיו בלי להתחתן, ובישראל התופעה הזו נפוצה אף יותר. בין שמדובר בבני זוג חד מיניים, בני זוג שלא מעוניינים בחתונה ברבנות או בני זוג שפשוט לא מאמינים במוסד הנישואים – גם הם יכולים לערוך סוג של הסכם ממון, הנקרא “הסכם חיים משותפים”. אם ברצונכם לעשות הסכם ממון עם אזרח זר שחי איתכם בזוגיות או עם אדם שאינכם יכולים / מעוניינים להינשא לו, זה הפתרון המומלץ עבורכם, וביכולתו להסדיר את הזכויות והחובות של כל אחד מכם במערכת היחסים ובמקרה של פרידה.

שימו לב שבמקרה של הסכם חיים משותפים, אין צורך לחפש איך מאשרים הסכם ממון בבית המשפט, זאת משום שהסכם שכזה לא מצריך אישור כלל וכלל. כל מה שצריך זה ששני הצדדים יחתמו על ההסכם, ומאותו רגע הם מחויבים על פיו מבחינה משפטית. יחד עם זאת יש לציין כי בית המשפט מאפשר קבלת אישור להסכם שכזה, ואף על פי שמומלץ לעשות זאת, לא מדובר בחובה. אם מדובר על הסכם עם אזרח זר לעומת זאת, כדאי מאוד לוודא כי במקרה של תביעה משפטית עתידית בנושא הסכם ממון סמכות מקומית ישראלית תהיה זו שתדון בתיק.

 

כמה עולה לעשות הסכם ממון?

המחיר שמשלמים על עריכת הסכם ממון משתנה מקצה לקצה, זאת בהתאם למידת המוכנות של בני הזוג לקראתו. אם למשל בני הזוג כבר יודעים בדיוק כיצד ברצונם לחלק את הרכוש שלהם במקרה של גירושין, הרי שעריכת ההסכם תהיה פשוטה ומהירה מאוד, ועל כן המחיר על טרחת עורך הדין יהיה זול יותר. במקרה אחר, שבו בני הזוג צריכים לקבל ייעוץ רב, לא מצליחים להגיע להסכמה והדיונים בנושא נמשכים ואף מצריכים התערבות של מגשר, המחיר שמשלמים על עריכת הסכם ממון עולה.

על הסכם ממון עלות זולה יכולה להיות כמה אלפי שקלים, ואילו במקרים אחרים ומורכבים תשלמו הרבה יותר. עם זאת, שימו לב שבמקרה הספציפי שלכם יתכן שתצטרכו לשלם בסופו של דבר פחות או יותר מזה, שכן כל מקרה הוא לגופו. טווח המחירים שצוין כאן הוא הנורמה ברוב המוחלט של המקרים, אך לא מחייב כלל וכלל.

חשוב עוד לדעת כי בהתאם לסטטוס שלכם בעת עריכת הסכם הממון, יהיה עליכם לפנות לנוטריון או לבית המשפט כדי להעניק לו תוקף משפטי. אם למשל ערכתם את הסכם הממון לפני הנישואין, תוכלו לקבל על הסכם ממון אישור נוטריון או בבית משפט, ואילו במקרה שערכתם אותו לאחר הנישואים, תצטרכו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. אישור ההסכם כרוך באגרה של 450 שקלים, וזה לא משנה אם זה נעשה בבית המשפט או אצל נוטריון, לפני או אחרי הנישואים.

 

חשוב לציין – כל הסכם ממון הוא עניין לגופו

אף על פי שתוכלו למצוא ברשת דוגמאות של הסכם ממון סטנדרטי להורדה, חשוב שתבינו שהמקרה האישי שלכם לא יהיה דומה לעולם למקרה אישי של אדם אחר. לכל אחד יש רכוש אחר שצבר לאורך חייו ויחד עם זאת דרישות אחרות מהסכם הממון שלו; תוכלו להחליט על עריכת הסכם ממון הפרדה רכושית מוחלטת, בו 100% מהנכסים והכספים שלכם יהיו שייכים לכם במקרה של פרידה, ואילו במקרה אחר תוכלו להחליט על הסכם ממון שוויוני יותר, שבו תתחשבו יותר בבן או בת הזוג העתידיים שלכם ותעזרו להם להתמודד היטב מבחינה כלכלית גם במקרה של פרידה. בין האפשרות הזו לזו יש מנעד שלם של אפשרויות שניתן לשחק איתן, להתעקש או להתפשר עליהן, וכאן נכנס תפקידו האמיתי של עורך דין לענייני משפחה שיעזור לכם לנסח את ההסכם הדרוש לכם.

אנחנו במשרד עורכי דין טל איטקין נשמח לסייע לכם לנסח ולכתוב הסכם ממון שיעזור לכם להתחתן בראש שקט ושידאג לכל הצרכים והזכויות שלכם. ברשותנו ניסיון של למעלה מ-20 שנה בדיני משפחה, ואיתנו תוכלו להיות בטוחים ורגועים – אתם נמצאים בידיים טובות.

דילוג לתוכן