בן הזוג נפטר – מה קורה עם הסכם הממון?
המציאות כיום היא שהמון בני זוג לפני חתונתם ולא רק, בוחרים לחתום על הסכם ממון: הסכם שמטרתו היא למנוע כמה שיותר מחלקות ולהגיע להבנות כבר בשלב זה של זוגיות בכל הנוגע לרכוש ולחלוקתו. כשהזוגיות בשיאה ולהבת האהבה עוד בוערת, יש לחתום על ההסכם שיפתור את כל סימני השאלה העתידיים בנוגע לרכוש שכל אחד הגיע איתו אל הקשר הזוגי. הסכם הממון תקף בחיים – מה שאומר שהוא רלוונטי בעת שישנו דיבור על חלוקת הרכוש כל עוד בני הזוג נמצאים בחיים, ואילו הצוואה היא זו שנותנת את המענה לסוגייה זו במקרה ואחד מבני הזוג נפטר. על מנת להגיע לוודאות משפטית, עליכם לחתום על הסכם ממון וירושה.
הסכם הממון וחוק הירושה מגלמים בתוכם הבדלים משמעותיים, אך חשוב לזכור כי הם אינם מנוגדים זה לזה ובמידה רבה אף משלימים זה את זה. על פי החוק ולאחר בחינה של מקרים רבים, מגלים כי חוק הירושה הוא חוק שגובר במידה רבה על הסכם הממון. על כן, מה קורה עם הסכם ממון לאחר פטירה? ההמלצה הברורה היא לערוך במעמד הסכם הממון גם צוואה. מטרת הצוואה? למנוע מחלוקות עתידיות תוך שיהיה ברור כשמש מה נעשה עם הרכוש של בן הזוג במידה והוא נפטר.
הסכם ממון במקרה מוות נחשב גם כצוואה?
לא מעטים אלו הסבורים כי הסכם הממון מתפקד גם כצוואה במקרה מוות של בן הזוג, אך אין זה כך. במידה וקשר הנישואים נקטע בעקבות מותו של בן הזוג, הסכם הממון אינו מתפקד כצוואה. הסיבה לכך היא מאחר וחוק הירושה אינו מכיר בהסכמי ירושה שכאלו שעורכים בני הזוג. הסכם הממון הינו הסכם שרלוונטי בעת שהנישואים נגמרים כל עוד הם בחיים, כך שנדרשת צוואה מפורשת על מנת להתמודד עם סוגיית חלוקת הרכוש במקרה שכזה.
הסכם ממון לאחר מוות – איך צריך להתנהל?
המון זוגות בטוחים כי בעת שהם עורכים הסכם ממון, הם מוגנים ומוכסים בכל מקרה שלא יהיה. בפועל, עליכם לחתום במעמד הסכם הממון גם על צוואה שתיכנס לתוקף במידה וקשר הנישואים שלכם יקטע בעקבות פטירה. הסכם שכזה צריך לכלול הוראות עתידיות-מפורשות לגבי חלוקת הרכוש. שימו לב כי במקרים בהם הקשר הזוגי נקטע בעקבות החלטה משותפת כמו גירושין, כל אחד מהצדדים יכול לחלק את רכושו על פי שיקול דעתו מאחר ומדובר על אנשים שבחיים. פתרון של צוואה מעניק לכם שקט נפשי וראש שקט והוא צריך להגיע כחלק בלתי נפרד מהסכם הממון. הסכם ממון במקרה של פטירה לא יעניק לכם את המענה הנדרש, אלא שיש צורך בסינכרון מלא בין הסכם הממון והצוואה על מנת לזכות בוודאות המשפטית.
השלכות של הסכם ממון על ירושה עתידית
הסכם ממון בא להסדיר את הזכויות של כל אחד מהצדדים על רכושו, כאשר כל צד יכול להעניק זכויות שונות על הרכוש לבן הזוג. עצם כתיבת ההסכם והחתימה עליו, כל אחד מבני הזוג מודע היטב להגדרת רכושו – גם בעת פרידה וכל עוד הם בחיים. כפי שנאמר, הסכם הממון רלוונטי לחיים, אך מי אמר שבעת מותו של אדם הוא יבחר להוריש את רכושו לבן הזוג שחי איתו ולא לאדם אחר? על כן, כתיבת הצוואה אינה בעלת זיקה לחיים, אלא להורשת הרכוש לאחר פטירתו של אדם. לעתים לא יוצרים את האבחנה הזו, וחשוב לזכור כי בני זוג לעתים מקבלים החלטות אחרות בעת שמדובר על רכוש בחיים והורשת רכוש לאחר מוות.