חלוקת דירת בגירושין

חלוקת הדירה לאחר גירושים בין בני הזוג

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את הנתון הבא: 1 מתוך 3 זוגות מתגרשים. אהבה גדולה שהביאה להחלטה משותפת להתקדש בברית הנישואין אינה פועמת עוד, וכעת עולות שאלות רבות שצריך להתמודד איתן. אחת השאלות השכיחות ביותר היא כמובן מה עושים עם חלוקת דירת בגירושין  כאשר מדובר על דירה שנקנתה לפני הנישואין או אחרי. עבור מרבית הזוגות, הדירה הינה הרכוש העיקרי שהם צברו ביחד, כך שחשוב מאד להכיר את המציאות המשפטית ואת הזכויות שיש לכל אחד מהצדדים על הרכוש שנצבר במשותף, לרבות הדירה.

חלוקת דירה בגירושין – איך מתבצע?

במידה ובני הזוג רכשו את הדירה המשותפת להם לטובת גידול ילדים ויצירת תא משפחתי, איך יש לחלק את הדירה? מבחינה משפטית, הדבר שקובע במרבית המקרים את חלוקת הרכוש בין בני זוג הוא כמובן הדרך בה נרשמה חלוקת הזכויות על הדירה. כך לדוגמא, במידה ובני הזוג רכשו את הדירה שלהם במשותף והיא רשומה באופן כזה בו לכל צד יש בה כ-50%, החלוקה תתבצע בצורה שוויונית.

השאלה הגדולה היא מה קורה במקרים של חלוקת דירה בגירושין עם ילדים? בעת שישנם ילדים בתמונה, בית המשפט עתיד לפסוק לטובת האם ולאפשר לה להמשיך לגור בדירה המשותפת עד להתבגרות הילדים. כל עוד בני הזוג עוד משלמים תשלומים בכל חודש עבור המשכנתא, וכל עוד הם החליטו להחזיק בצורה שיתופית בדירה שלהם, על הגבר יהיה ולהמשיך לשלם דמי מדור – זאת למרות שבני הזוג נפרדו והוא אינו מתגורר תחת אותה קורת גג. החלטה זאת נובעת מאחר והוא מחוייב על פי החוק לספק לילדיו את הצרכים הנדרשים לגידולם.

מכירת דירת המגורים בגירושין: לבן הזוג או לצד שלישי?

לא אחת עולה השאלה והיא האם כדאי במקרים של פרידה למכור את הדירה לבן הזוג וכך לסיים באופן רשמי את היחסים, גם אלו החומריים, או למכור את הדירה לצד שלישי בהחלטה משותפת. מבחינה כלכלית, עדיף יותר למכור את החצי השייך לכם לבן הזוג. יחד עם זאת, מבחינת בית המשפט, הוא מעניק זכות ראשונים לאחד מבני הזוג לקנות מבן הזוג לשעבר את חלקו היחסי בדירה המשותפת. הסיבה? טובת הילדים.

התא המשפתי במידה ויש לכם ילדים משותפים מתערער, כך שישנו פוטנציאל גדול להתפתחות של בעיות רגשיות שונות אצל הילדים המתווספות על הפרידה של ההורים. מעבר של דירה יכול להסתמן לא אחת כזעזוע נוסף שעובר על הילדים, כך שבית המשפט מעדיף שלא לגרום להם לעומסים רגשיים נוספים ועל כן ישנה זכות ראשונים לאחד הצדדים לרכוש את הדירה מבן זוגו לשעבר. על כן, במקרים שכאלו חשוב שכל אחד מהצדדים יראה בטובת הילדים כדבר החשוב ביותר, זאת על מנת שלא להגיע למצב של העתקת מקום המגורים שלהם, להביא אותם להסתגלות במסגרת חינוכית חדשה ולהרחיק אותם מהמעגל החברתי המוכר להם.

חלוקת רכוש בגירושין: המקרה בו הדירה הייתה שייכת לבן הזוג

כל עוד הדירה הייתה חלק מהסכם הממון שבו הוגדר הרכוש שכל אחד מבני הזוג הביא עמו אל המערכת הזוגית, הרי שסעיף זה לא רלוונטי. מה קורה במידה והדירה לא נכללה בהסכם הממון או שלא נחתם מראש הסכם שכזה? גם בית הדין הרבני וגם בית המשפט חולקים את אותה הדעה: בהנחה והדירה שימשה את בני הזוג להקמת תא משפחתי וגידול ילדים, הרי שבן הזוג שהדירה לא שייכת לו יכול לתבוע את חלקו בטענה כי הוא טיפח את הדירה, תיחזק אותה ומימן את ההוצאות הכרוכות.

דילוג לתוכן