מהמורות בדרך לגט המיוחל – מה קורה כשצד אחד רוצה להתגרש והצד השני רוצה להישאר?

לעיתים, פרידה בהחלטה משותפת ובדרכי נעם אינה עולה יפה – אולי בשל התנגדות צד אחד לסיים את מערכת היחסים, או שמא בשל ניסיון לנקום או להוציא יותר מבחינת רכוש ומשמורת מהצד השני. מה מומלץ לעשות במקרים טעונים וסבוכים אלו, בהם צד אחד מרגיש בן ערובה לגחמותיו של הצד השני?

הסכם גירושין חד צדדי

על מה אתם חושבים כאשר אתם חושבים על גירושין? לרוב מדובר על החלטה משותפת של בני הזוג לחתום את פרק הנישואין המשותף ולהפריד כוחות. גם כאשר תקופת הנישואין מסתיימת באקורד צורם ובגירושין שאינם בהכרח קלים, עדיין על דבר אחד מסכימים בני הזוג: על כך שנכון וצריך להיפרד. לצד המקרים הללו, ישנם גם מקרים בהם הבעל רוצה להתגרש והאישה לא ולהיפך. מקרים כאלו מכונים בשם גירושין חד צדדיים. גירושין כאלו הינם גירושין בהם שני הצדדים לא מגיעים להסכמה משותפת, כאשר הסיבות משתנות: החל מחילוקי דעות ביחס לעובדה כי אכן צריך להיפרד ועד לבעיות סבוכות יותר בהן אין הסכמה של בני הזוג ביחס להסכמי הגירושין העולים לדיון. מקרים מורכבים אלו מצריכים מעורבות של עורכי דין.

חשוב לדעת כי לא בכל המקרים בהם ישנה מחלוקת ביחס לסיום הגירושין אכן ניתן להגיש תביעה בנושא גירושין חד צדדיים. במקרים מצומצמים בלבד, ניתן להגיש תביעה מסוג זה. על פי ההלכה היהודית, ישנן סיבות שונות המאפשרות להתיר את ברית הנישואין והן מתחלקות לשתי קבוצות שונות: סיבות אובייקטיביות וסיבות סובייקטיביות.

העילות האובייקטיביות מבוססות על מצב שעליו לא ניתן לערער, בעוד העילות הסובייקטיביות משקפות את מצבו הרגשי ותחושותיו של אחד מבני הזוג: העילות האובייקטיביות מדברות על מקרים של בגידות, אי קיום יחסי מין בעקבות מחלה או מוגבלות, נסיעות עבודה ארוכות ובלתי מוגבלות בזמן וכדומה. העילות הסובייקטיביות מנגד הן מקרים של אי קיום מגע פיסי בעקבות חוסר נכונות. במקרים בהם אכן נתקלים במצב של גירושין ללא הסכמה, יש לשכנע על פי העילות האובייקטיביות והסובייקטיביות כי אכן צריכים לקבל גט.

במקרים רבים, בן הזוג לא מקבל את הכרעת הדין ולכן באופן תדיר סכסוכים אלו יגיעו, בליווי עורך דין, לפתחו של בית המשפט. עם זאת, במקרים מסוימים – בית הדין הרבני (השרעי או הדרוזי) אכן יקבל את תביעת הגירושין של בן או בת הזוג, אך בכל זאת הצד השני יסרב להתגרש. גם במקרים בהם המקרה הוא של גירושין ללא הסכמת האישה או גירושין ללא הסכמת הבעל, שניהם חשופים לסנקציות שונות.

פרידה מבן או בת הזוג היא אף פעם לא קלה, גם במקרים והפרידה היא יזומה ובטוחים כי רוצים בה. מעבר לכך שצריך ידע וניסיון רב על מנת להוביל תיק שכזה בו אחד הצדדים לא מעוניין בפרידה, הרי שמדובר גם על מערבולת רגשית המגלמת בתוכה סוף של פרק, הליכה אל הלא נודע ועמידה במצב שאינו אידיאלי אל מול אדם שפעם הרגשות אליו היו חיוביים.

סרבנות גט

לצד הזוגות שמסיימים את הפרק הזוגי שלהם בלחיצת יד ובברכת הצלחה בהמשך הדרך, ישנם הזוגות שמגיעים אל מבוי סתום – עד לכדי מצב בו אחד מבני הזוג הוא סרבן גט.

למרות שניתן להסיק מצמד המילים מה היא התופעה, עדיין כדאי להבהיר אותה. סרבנות הגט הינה מצב בו, על פי היהדות, מסרב הגבר להעניק לאשתו גט או ליהפך, וכך לסיים את פרק הנישואין. ישנן סיבות שונות שבגללן הגבר או האישה מסרבים לגט, כאשר ניתן למנות מניעים כלכליים, רגשות נקמה או אי השלמה עם המצב החדש בו אחד מבני הזוג מבקש לצאת לדרך חדשה אשר אינה כוללת את בן הזוג.

למרות שישנם גברים מסורבי גט וישנם גם מקרים של סרבנות גט מצד הגבר, נדמה כי הסיבות למקרים שכאלו הן די זהות. אז מה מביא את הגבר או האישה לסרב לגט ולעכב את הליך הגירושין? אחת הסיבות השכיחות היא בעת שהגבר או האישה לא מוכנים להשלים עם המצב החדש – בו אחד מהם בוחר שלא להמשיך לקחת חלק במערכת הזוגית. אי ההשלמה נובע לרוב מרגשות של אהבה מצד זה המסרב, בעוד הצד המסורב בוחר שלהמשיך הלאה.

כמו כן, רגשות הנקמה עולים לא אחת בתיקים מסוג זה. מקרים כאלו בהם מעורבת נקמה הינם לרוב מקרים בהם הייתה פגיעה רגשית עמוקה של אחד הצדדים, שכעת בוחר לנקום על הרצון של הצד השני להתגרש. בנוסף, אלמנטים כלכליים עולים גם הם לא אחת במקרים של סירוב להתגרש מצד הגבר וגם במקרים אחרים של סירוב להתגרש מצד האישה. איך הפן הכלכלי מעורב כאן? לרוב מדובר על כך שהצד המסרב דורש נכסים או כל הון אחר שבו הוא מעוניין להתחלק.

לא אחת ניתן להשתמש במונח “מסורב גט” בקלות יתרה, וכל אחד אשר הליך הגירושין שלו נתקע מאחר והוא לא קיבל גט, אכן מגדיר את עצמו ככזה. על פי מערכת בית המשפט, אדם יהיה מוגדר כמסורב גט רק במקרים בהם הוא הגיש את בקשתו להליך הגירושין, והוא אינו קיבל את הגט כעבור שנתיים בעקבות סירוב של בן זוגו. חשוב לציין כי גם גברים יכולים להיות מסורבי גט, ולא רק נשים אשר סורבו על ידי הגברים.

אז איך למעשה מקדמים את תיק הגירושין וחותרים אל עבר גט? ישנו עונש סרבני גט המגיע בדמות סנקציות שונות. המטרה היא לקדם את הגט ולאפשר לגבר או לאישה לצאת לדרכם החדשה. מי שאחראי על ההגבלות השונות הוא בית הדין הרבני, וסנקציות אלו מגיעות בדמות צו עיכוב יציאה מהארץ, עיכוב קבלת דרכון ולעתים אף הגבלת חידוש רישיון הנהיגה או פתיחת חשבון בנק. כמו כן, ישנם מקרים סבוכים יותר כמו סרבן גט שברח, ובתיקים כאלו כדאי ומומלץ מאד להסתייע בשירותיו של עורך דין העוסק בדיני המשפחה, על מנת לקבל ייצוג הולם.

אז כאמור, ישנם מקרים של סרבנות גט מצד האישה וישנן גם נשים המסורבות גט. חשוב לציין כי ישנם הבדלים מהותיים במקרים של סרבנית גט או סרבן גט. ההבדל המהותי ביותר הוא שבעת שאישה מסורבת גט, היא אינה יכולה להינשא בשנית. לעומת זאת, ישנם מקרים חריגים בהם הגבר יכול לקבל היתר שכזה עוד טרם הסתיים הליך הגירושין. כמו כן, ילדיה של האישה במקרים כאלו יחשבו כממזרים במידה וזו הביאה אותם עם גבר אחר.

כפיית גט

לפרק את החבילה הזוגית ולהגיע לגירושין הינו מצב פחות נעים בו יוצא לרבים לקחת חלק. אך אם יש מצב שהוא לא נעים אף יותר, הרי שהוא מצב בו אתם מגיעים לנקודה שבה בית המשפט פוסק על כפיית גט. אם הגעתם לנקודה בה החלטתם להתגרש, סביר להניח כי היחסים שלכם אינם כפי שהיו כאשר נשבעתם בברית האהבה. לא אחת ומסיבות שונות, ישנם אלו שרוצים להתיש את בן הזוג שלהם, לסחוט אותו כלכלית או שפועלים מתוך נקמה. במקרים כאלו, בהם עולה כי צעדיו של אחד מבני הזוג אינם אלא להפר את שלוותו של האחר – הרי שאין מנוס אלא לבצע כפיית גט על הבעל, או במקרים הרלוונטיים גם כפיית גט על האישה.

על פי בתי הדין הרבניים, סרבנות הגט מוגדרת ככזו בשעה בה בית הדין בעצמו בחר שלכפות או לחייב את אחד מבני הזוג במתן גט. במקרים בהם בכל זאת אחד מבני הזוג בוחר שלא לתת את הגט או לקבל אותו – הרי שזו סרבנות הגט. לא אחת עולות שאלות כדוגמת האם אפשר לכפות גט על אישה. על כן, כפיית גט על אישה שמסרבת להתגרש הינו צעד שניתן לבצע ואין כל הבדל בין המינים. כך שהתשובה לשאלה האם אפשר לכפות גט על הבעל? גם היא חיובית.

אז לאחר שברור מהי כפיית גט, הרי שכעת צריך לשקף בבהירות מתי נוקטים בצעד שכזה. חשוב לציין כי מקרים שכאלו הינם מקרים שלא אחת מסתמנים כמקרי קיצון, בהם אחד מהצדדים עושה הכל על מנת לא לאפשר לבן זוגו לצאת אל החופשי ולחתום רשמית את פרק הנישואין. חיוב במתן גט מתרחש לאחר שהוחלט כי התכלית של אי מתן הגט אינה אלא להתיש את בן הזוג המסורב לגט. האם הבעל חייב לתת גט? התשובה לשאלה זו עולה לא אחת, והיא מגלמת בתוכה כמה אלמנטים שונים. סרבנות הגט וכפיית הגט שזורים בתשובה, ואם בית הדין החליט כי הבעל נוקט באמצעים שונים שאינם כשירים על מנת לעכב את הגט מאשתו, יכפה עליו הגט.

כמו כן, תתבצע כפיית הגט במקרים בהם עולה כי ישנה סכנה ממשית לחיי אחד מבני הזוג. כפיית גט מחמת אלימות הבעל יכולה להציל חיים, ועל כן במקרים שכאלו חשוב לטפל בתיקים כמה שיותר מהר עם עו”ד העוסק בענייני המשפחה. חשוב לציין כי למרות שישנן סיבות נוספות לכפיית הגט לרבות מאיסה מוצדקת, נישואין שהינם אסורים או מקרים של עקרות, הרי כשזה מגיע אל כפיית גט הלכה למעשה, בתי הדין נוטים להימנע מכפיות הגט.

אחת השאלות השכיחות ביותר במקרים שכאלו היא המקרה שבו לאחר פסק הדין, בן הזוג החליט לסרב לגט בכל מקרה. במקרים שכאלו, בהם ניתן פסק דין ברור העוסק בכפיית הגט, יוטלו סנקציות חריפות מאד על הצד המסרב. לרוב, מוטלים על המסרב איסורים והגבלות. אם גם אלו לא עזרו, ניתן להגיע עד למצב של מאסר בפועל על הצד שסירב לתת את הגט.

מטבע הדברים, עיסוק בענייני הגירושין הוא מראש עיסוק שאינו נעים המשלב בתוכו אמוציות, רגשות נעימים מהעבר ורגשות שליליים מההווה. במקרים בהם תיקי הגירושין הינם קלים יחסית, הרי שאתם לא חשים במעמסה נפשית, אלא יוצאים לדרך החדשה שלכם עם חיוך ולעתים עם הבטחה להישאר ידידים. יחד עם זאת, בתיקי גירושין סבוכים יותר, עליכם להילחם על החופש שלכם. חשוב לציין כי נשים מסורבות גט לא יכולות להינשא, ואם הן עתידות להביא ילדים עם גבר אחר, הרי שאלו יחשבו כממזרים. על כן, המטרה היא לשים סוף לסאגה כמה שיותר מהר ובדרך המקצועית ביותר.

גם גברים יכולים להיות מסורבי גט

סביר להניח כי בעת שאתם שומעים על סרבנות גט, עולה לראשכם תמונה של גבר המתעקש שלא לתת גט לאשתו. בפועל, כיום בישראל ישנם גם גברים מסורבי גט. למרות שהמספרים מעידים על אחוז גדול יותר של גברים המסרבים לתת גט, עדיין ישנם מקרים בהם גברים מוצאים עצמם מסורבים על ידי בת הזוג הנוכחית שלהם. למרות התופעה, חשוב להבין כי הצד הנפגע באמת הוא הנשים שעל פי ההלכה לא יכולות להתקדם בחייהן האישיים. אז מה קורה במקרים בהם ישנה אישה סרבנית גט?

מבחינת ההלכה, ישנם הבדלים בין אישה מסורבת גט ובין הגבר שמסורב גט. למרות שההגדרה של “סרבנות גט” אינה מגלמת בתוכה התייחסות ספציפית לאישה או לגבר, עדיין ישנם מספר הבדלים בין סוגי הסרבנות. הדוגמא הבולטת ביותר היא כי גבר מסורב גט יוכל לקבל היתר להתחתן עם אישה אחרת, זאת למרות שהוא עדיין בסטטוס נשוי. מנגד, אישה מסורבת גט לא תוכל להתחתן עד לשינוי הסטטוס לגרושה. בנוסף, אישה שניהלה רומן עם גבר לאורך הנישואין שלה אל סרבן הגט, לא תוכל להינשא לו. מעבר לכך, במידה והיא תלד לאותו הגברים ילדים, הם יחשבו כממזרים. גברים לעומת זאת יוכלו לחיות עם אישה אחרת ואף להינשא לה לאחר הגירושים.

אחת השאלות הנשאלות היא האם במצב בו ישנו סירוב גט מצד האישה, אכן ניתן לכפות עליה את הגט. כידוע, על מנת להתגרש צריכה להיות הסכמה הדדית בין בני הזוג (לקריאה על גירושין בהסכמה), אך לא אחת הדין הרבני יכול לפסוק על גט, זאת למרות שאין הסכמה הדדית בין הצדדים. סרבנות גט מצד האישה לא מביאה רק למצב בו יהיה ניתן לכפות עליה את הגט, אלא שגם ישנן מספר סנקציות שניתן להטיל עליה. ההתמודדות עם סרבנות הגט המון פעמים היא באמצעות סנקציות המוטלות על האישה, כאשר המטרה היא לפגוע במרקם ההרמוני של השגרה.

על כן, סנקציות אפשריות יכללו עיקולים: החל מעיקול של המשכורת החודשית ועל עיקול של הרכב הפרטי. סנקציות נוספות יכללו צו עיכוב יציאה מהארץ ושלילת רישיון הנהיגה. המון פעמים הפגיעה בשגרה מביאה את האישה המסרבת להבין כי הדרך הטובה ביותר לפתור את המחלוקת היא לתת את הגט לבן זוגה וכך לסיים את פרק הנישואין.

פסקי הדין של הגירושין מתחלקים לשלושה: המלצה, חובה וכפייה. כל עוד מדובר על המלצה הרי שלא ניתן לנקוט בסנקציות שונות – לא קלות ובטח שלא כבדות. בעת שמדובר על חובה, הסנקציות המוטלות נחשבות כקלות, אך במקרים בהם הגט הינו גט בכפייה – הסנקציות יכולות להיות חמורות וכבדות, עד לכדי מאסר.

האם ניתן ליישם כפיית גט על אישה שעזבה את הבית לגבר אחר? במרבית המקרים יתבצע ניסיון להימנע ככל הניתן מכפיית הגט. יחד עם זאת, ישנן כמה סיבות מרכזיות המצדיקות את כפיית הגט. אחד המקרים הידועים והשכיחים ביותר הוא בעת שהאישה עקרה. במקרה בו והיא לא יכולה להביא ילדים לעולם ועל כן בעלה רוצה להתגרש ממנה, בסמכות בית הדין הרבני לכפות עליה את הגט וכך להביא לסיום הנישואין. פיצוי גבר בגין סרבנות גט מוכר גם הוא. גברים המסורבים גט יכולים להגיש תביעה כספית – זאת בעקבות הנזקים שנגרמו להם בעקבות סירוב הגט. הנזק בא לידי ביטוי בעיקר בנזק נפשי, המגלם בתוכו את שלילת החירות ועוגמת הנפש.

דילוג לתוכן