מזונות לגבר

סוגיית תשלום דמי מזונות לגבר אל מול מזונות לאישה הינה נושא רווי במחלוקות. רבים תוהים למה קיימת נטייה במשפט בישראל מתן מזונות לאישה מהגבר ולא להיפך?

דיני המזונות במשפט הישראלי נקבעים לפי ההלכה היהודית. הביטוי מזונות כולל את סיפוק כל צרכי האישה והילדים שכוללים: מדור, מזון, בגדים, תרופות וכד’. לפי הלכה זו, כל עוד הנישואים כדין (עפ”י היהדות -כדת משה וישראל) הגבר בעת חתימתו על הכתובה מחויב לזון את אשתו וילדיו. תשלום מזונות האישה חל מתחילת תהליך הפירוד ועד הגירושין. לעומת זאת, בתשלום מזונות ילדים קיימת התייחסות לגילאי הילדים. עד גיל 6 חלה על האב חובה אבסולוטית לתשלום מזונות ילדיו. לאחר מכן הגיעה תקנת הרבנות הראשית וקבעה כי חובת המזונות חלה עד גיל 15. עם הכרה קביעות אלו, עולה השאלה האם הגבר יכול לזכות במזונות מאשתו? לפי דין תורה האישה אינה מחויבת לזון את בעלה.

בעבר, ההכרה במזונות לגבר לא הייתה מוכרת בקרב בתי המשפט בישראל. היו קיימים הבדלים מהותיים בין חיוב המזונות של הגבר לבין אי חיובה של האישה. הבדלים אלו יצרו אפליה מובהקת ולכן עם מרוצת השנים ובהתאם לסביבה הדינאמית החלו להכיר בפסיקה בזכויותיו של הגבר בקבלת המזונות מהאישה. בתחילת התפתחות הפסיקה החלו לייחס משמעות להכנסותיו של הגבר וליכולתו הכלכלית לזון את ילדיו ואשתו אל מול יכולתה הכלכלית של האישה. חישוב הכנסות הגבר אל מול האישה נועדה ליצור חלוקה שוויונית ביו בני הזוג. פסיקה משמעותית בתחילת התפתחות סוגיה זו בה החלו להשוות את הכנסות האישה אל מול הכנסות הגבר הינה בפסק דין 5750/03 ריטה נ’ אליהו.

34681-06-10 הינו פס”ד חשוב ומשמעותי בו ייצגה עו”ד טל איטקין את אחד מלקוחות המשרד הצליחה להראות כי גם לגבר קיימת הזכות בקבלת מזונות מהאישה. במקרה הנוכחי הבן הקטין הועבר למשמורת האב וגם כאן, הראו את משמעות הכנסות הגבר אל מול אישה (בנוסף להיבטים רבים אחרים) וראו כי לאישה יש את החובה במידה שווה לגבר ובכפוף ליכולתה לשלם מזונות.

מכאן ניתן לראות כי זכיית הגבר במזונות מאשתו נובעת מהליך פסיקתי ולא מן ההלכה היהודית. ביהמ”ש בשיקוליו אם לספק לגבר מזונות מייחס חשיבות רבה לשיקול מדין צדקה בהם, חייבים שני ההורים באופן יחסי בהתייחס להכנסותיהם (מגיל 15 ועד גיל 18 עפ”י חוק). בנוסף, בפסקי הדין מציינים כי הדיון בעניין המזונות אינו מתבסס רק על ההלכה אלא גם על דיני חוזים והדין האזרחי שכן בין בעל לאישה בתחילת דרכם כזוג נחתם “חוזה” (כתובה). לכן, עם שילוב הדין העברי בדין באזרחי חשוב לזכור כי חובת תום הלב הינה חלק בלתי נפרד ויכולה להשפיע רבות על החלטת ביהמ”ש בתביעת המזונות.

כיום סיכוייו של הגבר לזכות במזונות מאשתו גבוהים יותר ממה שהיו קיימים בעבר. גישת בתי המשפט בישראל שינתה את גישתה לנושא באופן מובהק. אך למרות העלייה בהכרת מזונות לגבר לא קיימות פסיקות רבות שהכריעו את הכף לטובת הגבר. הכרעה זו מתבצעת בדרך כלל במקרים מיוחדים.

 

דילוג לתוכן