כל מה שצריך לדעת על משמורת ילדים עד גיל 6
כל עוד בני הזוג חיים בזוגיות מאושרת, הם מגדלים את הילדים בצורה שיוויונית תחת קורת גג אחת. המציאות כיום היא שכל זוג שלישי מתגרש, כך שבין זוגות אלו גם ישנם זוגות שהספיקו להביא ילדים משותפים. במקרים שכאלו עולה לא אחת שאלת חזקת הגיל הרך. בעוד ישנם הורים שמצליחים להגיע להסכמות ולהימנע ממחלקות, ישנם גם הורים המוצאים עצמם באין מוצא וכך מגיעים לא אחת אל דיון בנושא חזקת הגיל הרך בבית הדין הרבני.
הנושא סביב חזקת הגיל הרך עלה לכותרות בשנת 2005, אז הוקמה ועדה שמטרתה הייתה לבחון את ההיבטים המשפטיים הרלוונטים לזוגות שמתגרשים. הדו”ח הסופי הוגש רק כ-6 שנים מאוחרים יותר, בשנת 2011, ועיקריו מדברים על כך שהועדה ממליצה לבטל את חזקת הגיל הרך. על פי מסקנות הועדה, אחריות משותפת הינה המודל החדש המבוסס על שיתוף פעולה בין ההורים, כאשר מה שניצב בראש סדר העדיפויות הוא טובתו של הילד.
אז מהי חזקת הגיל הרך? מדובר בסופו של דב על כלל משפטי, המדבר על כך כי במידה של גירושין בין הורים ובמידה והם לא מצליחים להגיע אל העמק השווה בסוגיית המשמורת המשותפת, בית המשפט ידרוש להעביר את הילדים שגילם הינו פחות מ-6 שנים אל האם. בעוד החוק מדבר על יתרון שיש לאם, ישנן נסיבות מיוחדות ויוצאות מן הכלל בהן טובת הילד היא שלא לגדול עם האם. מקרים שכאלו רלוונטים בעת שהאם אינה כשירה לגדל את ילדיה.
משמורת הגיל הרך – חוק חזקת הגיל הרך: על מי הוא חל?
כאמור, החוק רלוונטי במקרים בהם הילדים המשותפים מתחת לגיל 6. כידוע, לא אחת בגירושין לא מצליחים להגיע אל העמק השווה, וכך עולות להן מחלקות שצריך לפתור אותן לטובת הילדים. במקרים שכאלו, בית המשפט יהיה זה שיכריע. מאחר ולאמהות במקרים שכאלו הסתמן יתרון מובהק על האבות, מה שקרה הוא שבית המשפט הכריע באופן כזה שהשפיע על כל המשפחה ולא רק על הילדים שהינם מתחת לגיל שש. ישנם מקרים בהם לילד ישנם אחים גדלים יותר, כך שהפסיקה הייתה לטובת האם שכן היא תהיה זו שתגדל את כל הילדים, גם אלו שגילם גדול מ-6, על מנת שלא להפריד בין האחים.
משמורת ילדים בגיל הרך היא משמורת המבוססת על מהלך אוטומטי המתבצע כלפי האם, כאשר השיקול שנלקח בחשבון הוא הרקע המיגדרי שלה, מבלי שבוחנים את טובתו של הילד. לא אחת ישנם מקרים בהם האב יכול להעניק חיים טובים יותר לילדיו, אך באופן אוטוטמי הילדים נמסרים לגידול אצל האם תוך שעם האב נקבעים הסדרי ראיה מסודרים.
משמורת ילדים מתחת לגיל 6 פוגעת גם באמהות?
הנטייה הטבעית היא לחשוב כי החוק מטיב עם האמהות, אך לא אחת נמתחה ביקורת על כך שחוק כדוגמת משמורת ילדים עד גיל 6 הינו פוגע בנשים ולא מטיב עמן, בין היתר מאחר וכך האמהות מקבלות על עצמך את תפקיד הגידול העיקרי מבלי שישנה אפשרות לשינוי פני החברה. לא מעט נשים הביעו את התנגדותן לכך שהן אמנם אמהות, אך לא רק אמהות. ביטול חזקת הגיל הרך טומן בתוכו את האפשרות ליצור חלוקה מחודשת המבוססת על הגדרה מחודשת של הורות.
מרץ 2018: הכנסת מבטלת את חזקת הגיל הרך
אז מה אומר שינוי חזקת הגיל הרך? כיום, זוגות שמחליטים להיפרד ולשנות את הסטטוס מנשואים לגרושים, יהיו יכולים להגיע להסכמה משותפת ביניהם וההחלטה שלהם תעבור לאישור של בית המשפט. במידה והם לא הצליחו להגיע להסכם, בית המשפט יקבע את הסדרי ראייה שבראשם תהיה תמיד טובתו של הילד. בעת שמדובר על פעוטות, בתי המשפט קובעים לרוב כי את מרבית הזמן יבלה הפעוט עם אמו, כאשר ישנה התחייבות לקשר משמעותי, קבוע ורציף עם הדמות האבהית. כמו כן, עלתה ההצעה לקבוע הוראות מוגדרות למקרים בהם אחד מההורים מפר את חובותיו בהסכם.
אמות המידה המוצעות מתחלקות לשתיים: האחת מדברת על כך שהילד ישהה עם הוריו בצורה שווה ככל המתאפשר. הגישה השניה מדברת על כך שהמטרה היא לשמור על יציבות בחייו של הילד ועל דבקות באותו קו של טיפול שהיה עד כה.