הברחת רכוש בעידן הגלובאלי – אתגרים ופתרונות

אנו חיים בעידן גלובאלי בו ניתן להוציא לפועל שינויים כלכליים מרחיקי לכת ויוזמות עסקיות מפוארות וחובקות עולם בלחיצת עכבר, משולחן העבודה הביתי. כמו כן, אנו עדים לשינוי באופי הנכסים – עתה, מדובר בנכסים בלתי מוחשיים וזכויות קניין רוחני בעלי ערך רב.

הקלות בה ניתן לבצע שינויים כלכליים ברמה הבינלאומית, משנה את הזירה הכלכלית ואת חלוקת המשאבים המשותפים בעת חלוקת נכסים משפחתיים – ומצריכה זיהוי מוקדם של הסימנים ועבודה ראייתית מהמעלה הראשונה. מאמר זה מרחיב את היריעה על הנושא הטעון וחושף טפח נוסף באתגרים הטמונים בו.

הזירה הישראלית והבינלאומית, הגלובליזציה ושינויים בהרכבים המשפחתיים מובילים לכך שישראלים רבים עוסקים בתחומי הפיתוח והאמצאה, היי טק והמחקר. הפער בידע, פערי הכוחות בין הצדדים מזמנים הזדמנויות אינסופיות להברחת רכוש ולהוביל לתוצאות של חלוקה ואיזון המשאבים הקניינים אינן יכולות לעיתים להיות מחולקות בין הצדדים באופן אמיתי וצודק.

השחקנים החדשים בזירה הקניינית אינם עוד דירת מגורים או חסכונות אותם ניתן בקלות פשוט לחצות לשניים. אנו חיים במציאות ישראלית ובינלאומית שבה הנכסים המיועדים לחלוקה אינם עוד הנכסים המסורתיים בהם עסק באופן אינטנסיבי משפט המשפחה עד כה. בפתח הדלת עומדים לחלוקה נכסי העתיד: נכסים בלתי מוחשיים החל מפטנטים, זכויות יוצרים, חברות הזנק, מוניטין, בונוסים ועוד – כולם נכסים שאיזונם מורכב ממילא, יכולתם הערכתם ואיתורם המלא של נכסים אלו אינו תמיד נכון וצודק לשני הצדדים, ובעיקר בלתי אפשרי עקב משתנים רבים הטמונים בעתיד. משתנים רבים שאינם מצויים תמיד בידיעתו של אחד מבני הזוג – מחייבים התבוננות מחודשת בכללי החלוקה, מציאת פתרונות יצירתיים על מנת להגיע לחלוקה הוגנת וצודקת.

מקרים רבים של גירושין כרוכים במניפולציות כלכליות שנעשות ממניעים שונים, לעיתים המניעים נעוצים בשותפויות כלכליות של בן הזוג עם אחרים, לעיתים הסתרת הרכוש נובעת משיקולי מס שונים ולעיתים הברחת הרכוש נובעת מכל הסיבות הללו יחדיו ובמיוחד – הרצון לייצר מצבת נכסים מופחתת לקראת פרידה.

על פי רוב, בן הזוג שאינו מצוי בנבכי העסק הכלכלי כלל לא מודע לאופנים בהם מתנהלת הפעילות העסקית של בן זוגו. לעיתים חלוקת התפקידים המשפחתית מובילה להיווצרות דיכוטומיה במבנה המשפחתי כך שאחד מבני הזוג מהווה שר החוץ והכלכלה ובן הזוג השני שר הפנים, אשר עמל התא המשפחתי.

לעיתים מידור בן הזוג הינו מכוון – זאת, על מנת לבצע את אותן מניפולציות כלכליות שיאפשרו לבן הזוג שליטה מלאה על הרכוש ויצירת תוצאות בלתי הוגנות בעת חלוקת משאבי התא המשפחתי.

בעולם הכלכלי הנוכחי – הדרכים להברחת רכוש הינן בלתי מוגבלות. גם כאשר נחשפת שיטה להברחת רכוש, כושר האמצאה והיצירתיות שזירת הגירושין מייצרת – הינן אינסופיות כמעט, והתחושה היא לעיתים של רדיפה אחר רוח רפאים.

לכן ישנה חשיבות לפרק הזמן ולמהירות הפעולה. ככל שמתרחקים מהנקודה בה בוצעו הברחות הרכוש – מלאכת איתור נתיב הברחת  הכספים הופכת לקשה יותר ויותר, וכך קשה יותר להוכיח כי אין מדובר בפעולה כלכלית שגרתית שהתרחשה במהלך הנישואין, אלא בכספים שהוברחו באופן שיטתי ובכוונה מתוך התא המשפחתי.

על כן, לצערנו, ערנות במהלך הנישואין מחויבת המציאות. ישנן מספר התנהגויות ושינויים שמצריכים תשומת לב מיוחדת, כך למשל:

  • הסתודדויות טלפוניות, שיחות טלפוניות מהרכב;
  • שינוי סיסמאות גישה לניידים, למחשבים, לתיבות דואר אלקטרוני;
  • מחיקת הודעות מהמכשיר הנייד;
  • היצמדות והסתרה של המכשיר הנייד, כיבוי מסכי מחשב בהפתעה;
  • הגעה מאוחרת מהעבודה;
  • פגישות עם דמויות לא מוכרות שאינן משגרת העבודה;
  • משיכות כספים במזומנים מחשבון הבנק בתדירות יומית או בתדירויות של אחת לכמה ימים;
  • אי הגעה של דואר הביתה;
  • הלוואות כספיות למשפחה ולחברים;
  • ריקון כספות ביתיות;

יש כמובן סממנים נוספים – אבל מומלץ להתייעץ במקרה שמתעורר חשד.

ולסיכום – קצת פסיכולוגיה. למה אנשים "נורמטיביים" משקרים?

קשה לנו להשלים עם העובדה שבמערכת היחסים שאמורה להיות הכי קרובה ומבוססת על שותפות ושאיפה להקים בית ביחד, יעשה צד אחד מניפולציות על הצד האחר כדי לפגוע בזכויותיו – מניפולציות שעולות עד כדי שקר והונאה. אז למה?

מודלים כלכליים מטעים אותנו לעיתים. ״תחושת כוח גורמת לאנשים לשקר לעצמם ולהאמין שהם מוצלחים יותר, ושנקודת ההשקפה שלהם היא הנכונה. ההונאה העצמית הזאת משפיעה על סדרי העדיפויות, ניתוחי המצבים וכושר קבלת ההחלטות. מדעית, הכוח משחית ומפעיל את מנגנוני ההונאה העצמית שמסתירים זאת מהאדם שבראש הפירמידה… היכן שיש פחות שוויון יש יותר האדרה של האינדיבידואל. והיכן שיש האדרה של האינדיבידואל יש יותר הונאה עצמית. והיכן שיש יותר הונאה עצמית יש פחות רגישות חברתית והזדהות עם הזולת". כך אמר רוברט טריברס, ממייסדי ענף הביולוגיה האבולוציונית, וישנם ניסויים רבים שביצע עליהם מבסס את עמדתו. לקריאה נוספת על הנושא לחצו כאן.

הברחת רכוש במסגרת יחסי נישואין היא נושא טעון וקשה, אך פוטנציאל הנזק לצד אחד, בפרט בעולם המודרני, הוא עצום. כמו בהרבה מקרים בדיני משפחה, אל לנו להיות מסונוורים מאהבה – ועלינו לשמור את רגלינו על הקרקע, מחוברים למציאות, מתוך הבנה שעל אף הצער שבדבר, גם אדם קרוב יכול להשתנות עם השנים ולפגוע בזכויותינו כדי להיטיב עם עצמו.

דילוג לתוכן