פרויקט מיוחד: כל מה שרציתם לדעת על הסכם ממון ולא העזתם לשאול – חלק ב׳

מה דינם של הסכמי ממון בקרב ידועים בציבור? מה היחס בין הסכם ממון לירושה? האם הוא חזק יותר מצוואה? האם כדאי לעשות הסכם ממון בפרק ב׳? זאת ועוד – במסגרת המאמר השני בפרויקט הסכמי ממון.

בפרויקט המיוחד, ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על הנושא הטעון, מכל הזוויות – זאת בכדי לספק לכם את המידע הרלוונטי ביותר לקבל החלטה לגבי אופן עיצוב חלוקת הרכוש שלכם במקרי פרידה כראות עיניכם.  

הסכם ממון של ידועים בציבור והסכם ממון דירה – לא מתכננים להתחתן? שמרו על זכויותיכם

ידועים בציבור הם שני אנשים אשר מקיימים ביניהם יחסי זוגיות משותפת ומנהלים משק בית משותף אך אינם נשואים. ידועים בציבור יכולים להיות לא נשואים בעקבות מספר סיבות, בין היתר מדובר בנישואין חד מיניים אשר אינם מוכרים על ידי רשויות הדת, גרוש וגרושה אשר חוששים או אינם רוצים להינשא בשנית, אלמן או אלמנה שאינם רוצים לוותר זכויותיהם ושני אנשים בני דת שונה אשר רוצים להינשא.

לידועים בציבור יש זכויות דומות ביחס לזוגות נשואים, אך עדיין ישנן זכויות הנשללות מהן כגון אימוץ, הליך פונדקאות, הטבות מס ועוד. הסכם הממון מאפשר לזוגות הידועים הציבור שוויון מלא לזוגות הנשואים, ביכולתם לעצב את חלוקת הרכוש שלהם בהינתן פרידה כרצונם. תפקידו הוא גם להבטיח זוגיות שאינה נגועה באינטרסים כלכליים ושאינה נוצרה מאהבה טהורה.

הסכם ממון ידועים בציבור נותן מעין גושפנקא אחרונה לכך שמדובר בשני אנשים שבאמת רוצים לחיות את חייהם ביחד ולנהל בית משותף. הסכם ממון בין שני אנשים הידועים בציבור כזוג מאפשר לשני הצדדים להראות לעולם בחוץ שהם אכן רציניים בתוכנית שלהם ולהציג גם למערכת המשפט בעת הצורך תמונה של זוג שמגיע לו הכרה מלאה. כמו כן, הוא מאפשר לילדים לא לחשוש במקרי פרידה או פטירה.

יצוין כי ישנו כלל משפטי הנקרא “חזקת שיתוף”, שמדבר על אופן חלוקת הרכוש המשותף בין בני זוג – כולל ידועים בציבור.

אף על פי שכלל זה מדבר על רכוש משותף, בנסיבות מסוימות בית המשפט עשוי לפסוק כי גם דירה שנרכשה טרם הזוגיות על ידי אחד מבני הזוג יכולה להיחשב כרכוש משותף. זאת למשל אם בני הזוג חיו יחדיו למשך זמן רב מאוד או אם הביאו ילדים באותו בית – הרי לילדים יש זכויות בבית זה. בדיוק בשביל מקרים שכאלה חשוב לחתום על הסכם ממון של ידועים בציבור, כאמור, כדי למנוע תהליכים משפטיים מייגעים ויקרים בהמשך ובמקרה של פרידה.

הסכם ממון פרק ב׳ – התחלה חדשה בלי לחזור על טעויות העבר

פרק א’ אולי לא היה זוהר כל כך כמו שדמיינתם, ויתכן כי לא חשבתם בתחילת הקשר שהוא יגיע לסיומו בשלב כזה או אחר אך בכל זאת זה קרה. בין שאלו היו גירושין בהסכמה ובין שהיו גירושין חד צדדיים, החיים הוכיחו לכם שהם תמיד יכולים להפתיע ושצריך להתכונן לכל מקרה שיבוא, ולכן אתם ניגשים לפרק ב’ חכמים יותר.

עם זאת, אל תטעו לחשוב שכעת החכמה הזו תעזור לכם לקיים זוגיות יציבה יותר, כשלפי הסטטיסטיקה בישראל, כ-70% מהזוגות הנשואים בשנית מתגרשים. זה לא כי אתם חוזרים על אותן הטעויות, אלא פשוט מכיוון שפרק ב’ מורכב הרבה יותר מפרק א’, וגם הוא יכול ללמד אותנו רבות על החיים, על זוגיות ועל עצמנו. אם כן, במה עוזרת לכם החכמה שצברתם מהזוגיות הקודמת? בכך שתדעו להתכונן לקראת אפשרות של גירושין בשנית, הפעם כמו שצריך.

בשלב זה של החיים – הסכם הממון יכלול יותר נכסים. סביר להניח שעד עכשיו כבר הספקתם למשל לרכוש דירה, ויתכן אף שלכל אחד מכם יש דירה בבעלותו או חלק ממנה, למשל בעקבות קבלת ירושה. הסכם ממון נישואין שניים ימנע סכסוכים כלכליים אחד עם השנייה במקרה של גירושין.

יתרה מזאת, חלוקת רכוש בגירושין חשובה לא רק לכם, אלא גם לילדים שלכם מהנישואין הקודמים. לילדים האלה יש זכויות בירושה, וההסכם ימנע גם סכסוכים בינם לבין בן או בת זוגכם בנוגע לנושאים כספיים או נכסים מסוימים.

אם נכנסתם לפרק ב’ בחיים עם נכסים קודמים, על פי החוק היבש הם יישארו שלכם גם ללא עריכת הסכם ממון בין בני זוג. עם זאת, כפי שידוע לכם לכל כלל יש יוצא מן הכלל, וזה תקף במיוחד בתחום המשפטים. אם למשל הייתה דירה בבעלותכם, מכרתם אותה והכנסתם את הכסף ממכירתה לחשבון משותף, הרי שכעת הכסף הוא של שניכם, ובמקרה של גירושין תתחלקו בו שווה בשווה.

גם במקרה אחר שבו בן או בת הזוג רק המליצו לכם על פעולות פיננסיות מסוימות עם כספכם, יתכן שתהיה להם זכאות לקבלת חלק מהכסף שהרווחתם כתוצאה מעצותיהם במקרה של גירושין – וכך לקבל סכומים שלא חשבתם שאינם שלכם.

אם עברתם בעבר גירושין ללא ילדים יכול להיות שאין לכם יותר מדי ממה לדאוג, ודווקא תעדיפו שכל הרכוש והכסף שצברתם במהלך החיים יעבור לבן או בת זוגכם החדשים במקרה של פטירה. עם זאת, במידה שאכן יש לכם ילדים, אתם רוצים לוודא שמה שמגיע להם יעבור אליהם בלי שיצטרכו לעשות שמיניות באוויר כדי שזה יקרה. לשם כך, למעשה, לא צריך סעיף מסוים בתוך נוסח הסכם ממון פרק ב’, ומספיק פשוט לדאוג שתהיה לכם צוואה. הצוואה מתגברת על הסכם הממון, ומה שכתוב בה הוא מה שבית המשפט יחליט לכבד.

הסכם ממון וירושה – מה קורה עם הסכם הממון כשבן הזוג נפטר?

הסכם הממון וחוק הירושה מגלמים בתוכם הבדלים משמעותיים, אך חשוב לזכור כי הם אינם מנוגדים זה לזה ובמידה רבה אף משלימים זה את זה. על פי החוק ולאחר בחינה של מקרים רבים, מגלים כי חוק הירושה הוא חוק שגובר במידה רבה על הסכם הממון. על כן, מה קורה עם הסכם ממון לאחר פטירה? ההמלצה הברורה היא לערוך במעמד הסכם הממון גם צוואה. מטרת הצוואה? למנוע מחלוקות עתידיות תוך שיהיה ברור כשמש מה נעשה עם הרכוש של בן הזוג במידה והוא נפטר.

לא מעטים אלו הסבורים כי הסכם הממון מתפקד גם כצוואה במקרה מוות של בן הזוג, אך אין זה כך. במידה וקשר הנישואין נקטע בעקבות מותו של בן הזוג, הסכם הממון אינו מתפקד כצוואה. הסיבה לכך היא שחוק הירושה אינו מכיר בהסכמי ירושה שכאלו שעורכים בני הזוג. הסכם הממון הינו הסכם שרלוונטי בעת שהנישואין נגמרים כל עוד הם בחיים, כך שנדרשת צוואה מפורשת על מנת להתמודד עם סוגיית חלוקת הרכוש במקרה שכזה.

המון זוגות בטוחים כי בעת שהם עורכים הסכם ממון, הם מוגנים ומוכסים בכל מקרה שלא יהיה. בפועל, עליכם לחתום במעמד הסכם הממון גם על צוואה שתיכנס לתוקף במידה וקשר הנישואין שלכם יקטע בעקבות פטירה. הסכם שכזה צריך לכלול הוראות עתידיות מפורשות לגבי חלוקת הרכוש. שימו לב כי במקרים בהם הקשר הזוגי נקטע בעקבות החלטה משותפת כמו גירושין, כל אחד מהצדדים יכול לחלק את רכושו על פי שיקול דעתו מאחר ומדובר על אנשים שבחיים. פתרון של צוואה מעניק לכם שקט נפשי וראש שקט והוא צריך להגיע כחלק בלתי נפרד מהסכם הממון. הסכם ממון במקרה של פטירה לא יעניק לכם את המענה הנדרש, אלא שיש צורך בסינכרון מלא בין הסכם הממון והצוואה על מנת לזכות בוודאות המשפטית.

הסכם ממון בא להסדיר את הזכויות של כל אחד מהצדדים על רכושו, כאשר כל צד יכול להעניק זכויות שונות על הרכוש לבן הזוג. עצם כתיבת ההסכם והחתימה עליו, כל אחד מבני הזוג מודע היטב להגדרת רכושו – גם בעת פרידה וכל עוד הם בחיים. כפי שנאמר, הסכם הממון רלוונטי לחיים, אך מי אמר שבעת מותו של אדם הוא יבחר להוריש את רכושו לבן הזוג שחי איתו ולא לאדם אחר? על כן, כתיבת הצוואה אינה בעלת זיקה לחיים, אלא להורשת הרכוש לאחר פטירתו של אדם. לעתים לא יוצרים את האבחנה הזו, וחשוב לזכור כי בני זוג לעתים מקבלים החלטות אחרות בעת שמדובר על רכוש בחיים והורשת רכוש לאחר מוות.

הסכם ממון וירושה – נכסים עתידיים

על פי חוק, כשבני זוג מתגרשים ואין להם הסכם ממון עם סעיפים פרטניים, הנכסים שלהם מתחלקים ביניהם שווה בשווה, זאת למעט נכסים שהיו שלהם טרם הנישואין או שקיבלו במתנה או בירושה לאחר הנישואין. בדיוק כמו שהחוק היבש משאיר בו פרצות רבות בנוגע ליחס לנכסים מלפני הנישואים, גם נכסים שמתקבלים בירושה יכולים להיחשב בעת הגירושין כנכסים משותפים, וזה קורה בכמה דרכים.

אם למשל הכנסתם כסף שקיבלתם בירושה לחשבון בנק משותף, בית המשפט יכול לראות בכך ככוונה לשיתוף הנכסים שלכם עם בן או בת הזוג, ולפסוק כי יש לחלק את הכסף שווה בשווה בין שניכם. אם מנגד קיבלתם דירה בירושה, מכרתם אותה ואת הכסף הזה השקעתם בדירה חדשה שגם אתם וגם בני זוגכם רשומים עליה בטאבו, גם כאן בית המשפט יכול לפסוק כי ישנה כוונת שיתוף בנכסים, זאת בהתאם לכמות השנים שבה גרתם יחדיו באותה דירה מדוברת.

כעת נשאלת השאלה – האם ניתן לבצע עסקאות בירושה עתידית? לפעמים זוגות מגיעים אלינו למשרד כדי לעשות הסכמי ממון על ירושות בגלל דרישת הוריהם, שמעוניינים לוודא כי הירושה שלהם תישאר אצל ילדם במקרה של גירושין. עם זאת, מה קורה כשהסכם הממון נעשה ללא התערבות ההורים? האם מותר לעשות עסקאות על ירושה ללא ידיעתם והסכמתם? והאם בכלל אפשר לעשות הסכם על ירושה שאינכם יודעים ב-100% שתהיה שלכם? הרי יכול להיות שהוריכם יחליטו להוריש את הדירה שבבעלותם לאחיכם ולא לכם.

אז מה בעצם אומר החוק בנושא? ובכן, לפי סעיף 8(א) לחוק הירושה, לא תוכלו להחליט מה ייעשה עם עזבונו של אדם, והוא היחידי שיוכל להחליט האם להוריש לכם דבר מה מנכסיו או לא. עם זאת, בהחלט תוכלו לציין נכס שאולי תקבלו בירושה בהסכם הממון, ואם תירשו אותו הסעיף יוכל להיכנס לתוקף. אם לא תירשו אותו, לא יקרה דבר.

לצורך העניין ניקח דוגמה של שני אחים, שאחד מהם ערך הסכם ממון על ירושה עתידית עם אשתו טרם נישואיו, ובו צוין כי הדירה שיירש מאמו תהיה בבעלותו הבלעדית במקרה של גירושין. עם זאת, כשאמו נפטרה היא החליטה להוריש את הדירה לאחיו. כעת במקרה של תביעת גירושין אין להתייחס לסעיף הנוגע לדירה, משום שהיא לא בבעלות בן הזוג. במידה ואמו הייתה מחליטה להוריש לו את הדירה או לחלק אותה בינו לבין אחיו, רק אז היה צריך להתייחס לסעיף זה, ואותו אח היה מקבל את חלקו בדירה בלי לחלוק אותו עם בת זוגו.

דילוג לתוכן