מזונות הינם תשלום עתי המועבר לאישה בעת הנישואין ולילדים לאחר הגירושין.
המשפט העברי מטיל חובת מזונות אישה על הבעל – עליו לספק לו את כל צרכיה אליהם הורגלה, כל עוד לא התגבשה עילה לשלילת המזונות, וניתן גם לקבוע מזונות מכוח הסכם. הזכאות למזונות מתקיימת בתקופת הנישואין בלבד – תוך בחינה של רמת החיים בבית הצדדים הנגזרת מהמשאבים הכלכליים: דירת הצדדים, נכסיהם, חופשות ועוד. מזונות האישה מהווים אלמנט נפיץ בהליך הגירושין – בפרט בניסיונות, בנסיבות מסוימות, לייצר מניעה של האישה לקבל מזונות מבעלה או בסירובה לתת גט כדי להמשיך לקבלם.
מזונות ילדים בדין העברי מטילים חובה מוחלטת לספק את מזונות ילדיו מתחת לגיל 6, בעוד שפסיקת בית המשפט נעשית שוויונית יותר ויותר בתחום זה. בתוך כך, נבחנים הצרכים אל מול היכולות של כל אחד מהצדדים – וללא קשר למגדר.
למשרדנו היכרות ענפה הן עם דיני המעמד האישי, הן עם החקיקה האזרחית בתחום והן עם הלכות בית המשפט המתעדכנות ומנסות ליישב בין שתי מערכות החוקים בתחום זה. מזונות הינם סוגיה מורכבת וטעונה רגשית, המצריכה מסכת ראייתית ותחשיבית ותלויה גם בסוגיות משמורת ובהליך הגירושין. ליווינו תיקי מזונות רבים וסכסוכים מסועפים בתחום הזה ואנו מכירים אותו על בוריו.
פרידה עם ילדים מורכבת כמה עשרות מונים יותר מפרידה ללא ילדים. על הורים, כאפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטנים, מוטלת החובה והזכות לדאוג לכל צרכיהם לרבות מזון, מגורים, חינוך ולימודים. משמורת הינה ההחזקה הפיזית של הילד – כשגם ההורה שאינו ההורה המשמורן, וללא קשר להסדרי השהות, יכול להביע את דעתו לגבי כלל ענייניהם של ילדיו. כל הורה משוכנע כי אצלו יהיה לילדו את התנאים האולטימטיביים להמשך חייו – ולכן המצב מורכב וסבוך ומהווה אחד הנושאים המרתקים והרגישים ביותר בדיני המשפחה.
הורים יכולים להסכים על משמורת בהסכם וולונטרי – לרבות במתווה של משמורת משותפת בה להורים יש הגדרה הורית שווה, אך פעמים רבות הדבר ייקבע על ידי בית המשפט כשטובת הילד הינה השיקול המוביל, ועשוי לפסוק משמורת בלעדית. בתי המשפט מונחים משיקול המסוגלות ההורית ונוטלים בחשבון גם המשך שגרת חייו של הילד בצורה תקינה במסגרת קבלת ההחלטה.
זמני שהות קובעים מתי זכותו של ההורה שאינו ההורה המשמורן לראות את ילדיו ויש להם חשיבות עצומה לא רק עבור ההורה שאינו משמורן שכן מאפשרים לקטין לקיים קשר בריא ותקין עם שני הוריו ומיטיב עם ההורה המשמורן בכך שמאפשר לו לנוח מהטיפול בילדיו.
בתחילה נקבעים זמני שהות זמניים, לרוב בסמוך לפרידה, ובהמשך נקבעים זמני שהות קבועים שנתונים להתערבות בית המשפט (ולאור חזקת הגיל הרך) . ישנן השלכות חמורות להפרת זמני השהות – בדמות סנקציות כלכליות, פליליות ומשפטיות.
משרדנו טיפל בעשרות תיקי משמורת, לרבות כאלו הנוגעים למעבר דירה של הורה אחד ללא הסכמת האחר, תשלום לא הוגן של מזונות ועוד. כמו כן, למשרדנו ניסיון רב בסכסוכים הנוגעים לפגיעה בקיום הסדר ראייה ובמחלוקת סביב זמני שהות שנקבעו. ייצגנו לקוחות רבים בתחומים אלו לשביעות רצונם, מתוך הבנה כי ילד הוא הדבר הכי יקר להורה, המעוניין להגן עליו ועל התא המשפחתי.