הסכם ממון לפני הנישואין – להתכונן לעתיד שחור על אף ההווה הוורוד
איך מדברים עם בן או בת הזוג על הסכם ממון לפני הנישואין, איך דואגים שיהיה להסכם תוקף משפטי ומה עושים אם בסוף לא מתחתנים ואם באופן כללי לא מעוניינים להתחתן? המשיכו לקרוא ואנחנו מבטיחים לכם שעד סוף המאמר תדעו את כל התשובות.
כשמאוהבים ומתכוננים ליום המאושר בחיים – יום החתונה – קשה לחשוב על הדבר הגרוע מכל שיכול לקרות – גירושין. עם זאת, אסור להתעלם מהמציאות, כשעל פי הסטטיסטיקה 1 מבין כל 3 זוגות נשואים עובר בסופו של דבר גירושין. אל תגידו “לי זה לא יקרה” ואל תסמכו על כך שאם תתגרשו תוכלו לפתור ביניכם את כל העניינים הכספיים בצורה הוגנת. ניסיונם של רבים כבר לימד אותם שאנשים משתנים מקצה לקצה לאורך השנים, ובן או בת הזוג שנראים לכם היום כאנשים הכי טובים, אדיבים ואוהבים בעולם, יכולים להתגלות בהמשך ככאלה שינסו לסחוט מכם כל שקל שאפשר.
לכן עוד לפני שמתחייבים לברית עולם, חובה לערוך הסכם ממון טרום נישואין שמטרתו להבטיח את הזכויות שלכם בנוגע לנכסים שאיתם נכנסתם ליחסים ואף שתצברו במהלכם. גם אם אין לכם נכסים, ההסכם הזה יכול לשמור על הביטחון הכלכלי שלכם במקרה של גירושין, אך בשביל זה צריך עורך דין גירושין עם ניסיון שיודע מה הוא עושה. משרד עורכי דין טל איטקין כאן בשבילכם לכל מצב כלכלי שבו אתם נמצאים, ואנחנו נדאג לשמור על זכויותיכם למקרה שבו תצטרכו ביום מן הימים להתמודד עם גירושין.
איך מציגים את הנושא בפני בן או בת הזוג?
אין ספק שזה לא קל לדבר על הסכם ממון לפני החתונה, הרי ככל הנראה ההצעה הזו מגיעה מאחד מכם ולא משניכם יחדיו. אף אחד לא רוצה לדבר על כסף ואיך הוא יתחלק במקרה של גירושין, אך חשבו לרגע – האם זה לא מה שעושים כשחותמים על כתובה? אם כן, מדוע קל כל
כך לדבר על כתובה, בעוד שנושא כמו חלוקת רכוש בין בני זוג נתפס כסוג של טאבו? ובכן, הכל תלוי בדרך שבה מציגים את הדבר הזה, וכדי שיהיה יותר קל לצד השני לקבל את ההצעה הזו, מומלץ שקודם כל תסבירו את המטרה האמיתית של ההסכם.
אמנם מצד אחד ניתן לראות אותו כהסכם שמטרתו להגן על האינטרסים האישיים שלכם, אך למעשה מטרתו היא למנוע עימותים, הליכים משפטיים, אנרגיה והרבה מאוד כסף מבוזבז במקרה שבעתיד תחליטו להתגרש. בנוסף, הסכם יחסי ממון טרום נישואין בא להגן גם על הזכויות של בן או בת הזוג שלכם, כשניתן לכלול בו סעיפים שמטרתם גם להבטיח את עתידם הכלכלי, זאת בניגוד לפסיקות של בית המשפט שעלולות להיות נגדם בגירושין. חשוב שתדגישו שאף על פי שיש כמה נכסים שחשוב לכם שיישארו שלכם במקרה של גירושין, אתם מעוניינים בכך שההסכם יהיה הוגן ככל הניתן, ותעשו הכל כדי להתחשב גם בבן או בת הזוג שלכם ובצרכים הכלכליים שלהם.
איך נותנים תוקף משפטי להסכם ממון?
על מנת שלהסכם יהיה תוקף משפטי, צריך לאשר אותו אצל גורם שמוסמך לכך. אישור הסכם ממון לפני נישואין נעשה או אצל נוטריון או אצל רושם הנישואין ולא בבית המשפט לענייני משפחה.
כשפונים לנוטריון, יש להגיש לו מסמך “אימות הסכם ממון ש
נכרת לפני הנישואין”, בו הוא מציין את שמו ושמם של שני הצדדים, כולל תאריך החתימה על ההסכם והאימות ושכרו. חתימת הנוטריון תיעשה בפני בני הזוג, כשהוא יקריא את הסכם הממון בפניהם ואף יתרגם אותו לשפתם (במידה ואינם מדברים עברית). בני הזוג צריכים להצהיר כי עשו את ההסכם בהסכמה חופשית והנוטריון צריך להתרשם כי זה אכן המצב.
במידה ולא ניתן להסכם אישור לפני יום הנישואין, ניתן לאמת אותו גם מול הרב המחתן, שהוא רושם הנישואין. הוא יכול לעשות זאת גם לפני, אולם מומלץ לאמת את ההסכם מול נוטריון. בהתאם לסעיפים שרשומים בהסכם הממון הרב יכול להתנגד לחתום עליו, למשל אם יש בהסכם מנגנון למניעת סרבנות גט. הרב יפסול הסכם שכזה מסיבה הלכתית, ואילו נוטריון לא ייחס חשיבות רבה לסעיף שכזה. עם זאת לרוב הרבנים אין בעיה לחתום על הסכם ממון סטנדרטי, והם יכולים לעשות זאת גם בשעת עריכת הנישואין.
לא מתכננים להתחתן? עדיין עליכם לשמור על זכויותיכם
הסכם ממון דירה לפני הנישואין נעשה כפי ששמו מרמז לפני הנישואי
ן, אך מה קורה אם מחליטים לגור ביחד בלי להתחתן? האם אין זכויות ותנאים של ידועים בציבור בנושא של נכסים אישיים? ובכן, ישנו כלל משפטי שנקרא “חזקת שיתוף” שמדבר על אופן חלוקת הרכוש המשותף בין בני זוג – כולל ידועים בציבור.
אף על פי שכלל זה מדבר על רכוש משותף, בנסיבות מסוימות בית המשפט עשוי לפסוק כי גם דירה שנרכשה טרם הזוגיות על ידי אחד מבני הזוג, יכולה להיחשב כרכוש משותף. זאת למשל אם בני הזוג חיו יחדיו למשך זמן רב מאוד או אם הביאו ילדים באותו בית – הרי לילדים יש זכויות בבית זה. בדיוק בשביל מקרים שכאלה חשוב לחתום על הסכם ממון של ידועים בציבור, כאמור, כדי למנוע תהליכים משפטיים מייגעים ויקרים בהמשך ובמקרה של פרידה.
אנחנו כאן בשבילכם לכל שאלה בנושא
אתם מוזמנים ליצור קשר כבר עכשיו עם משרד עורכי דין טל איטקין כדי לקבל ייעוץ והכוונה בכל הנוגע להסכמי ממון בפרט וענייני גירושין בכלל. בין שמעניין אתכם לדעת על הסכם ממון לפני נישואין מחירים וטווחים מקובלים ובין שאתם מעוניינים לדעת מה הזכויות שלכם במקרה של גירושין בגיל השלישי – אנחנו נשמח לעזור לכם בכל נושא ולהעניק לכם עזרה מקצועית ויסודית עד שתקבלו את התשובות והפתרונות הרצויים לכם.