הסכם ממון נכסים עתידיים

האם אפשר וצריך לכלול בתוך הסכם ממון נכסים עתידיים?

למה חשוב לכלול בכל הסכם ממון נכסים עתידיים והאם בכלל אפשר לעשות עסקאות שקשורות לירושה שאינכם יודעים האם תקבלו? נענה לכם כבר עכשיו על כל השאלות.

רוב הזוגות היום כבר יודעים לעשות את ההחלטה החכמה – לחתום על הסכם ממון האחד עם השנייה לפני הנישואין. הסיבה העיקרית שבגללה עושים היום הסכמי ממון היא כדי להגן על כסף ונכסים במקרה של גירושין, אך בעוד שכולם רוצים לוודא שהרכוש מעברם יישאר שלהם, הם ממעטים לחשוב על רכושם מהעתיד.

עם זאת, ההצעה לערוך הסכם ממון היא לא קלה כשהיא מגיעה מאחד מבני הזוג, ואם מוסיפים על כך “התחשבנויות” על נכסים וכסף שעוד לא נצברו כלל, עלולה להיווצר תחושה עוד יותר מעיקה ומלחיצה. ובכל זאת, אי אפשר להשאיר את הנושא הזה בצד אם הוא חשוב לכם, והוא צריך להיות – הסכם ממון על ירושה עתידית צריך להיכלל בכל הסכם טרום נישואין, ויש לכך לא מעט סיבות טובות.

 

החשיבות של עריכת הסכם ירושה עתידית

על פי חוק, כשבני זוג מתגרשים ואין להם הסכם ממון עם סעיפים פרטניים, הנכסים שלהם מתחלקים ביניהם שווה בשווה, זאת למעט נכסים שהיו שלהם טרם הנישואים או שקיבלו במתנה או בירושה לאחר הנישואין. בדיוק כמו שהחוק היבש משאיר בו פרצות רבות בנוגע ליחס לנכסים מלפני הנישואים, גם נכסים שמתקבלים בירושה יכולים להיחשב בעת הגירושין כנכסים משותפים, וזה קורה בכמה דרכים.

אם למשל הכנסתם כסף שקיבלתם בירושה לחשבון בנק משותף, בית המשפט יכול לראות בכך ככוונה לשיתוף הנכסים שלכם עם בן או בת הזוג, ולפסוק כי יש לחלק את הכסף שווה בשווה בין שניכם. אם מנגד קיבלתם דירה בירושה, מכרתם אותה ואת הכסף הזה השקעתם בדירה חדשה שגם אתם וגם בני זוגכם רשומים עליה בטאבו, גם כאן בית המשפט יכול לפסוק כי ישנה כוונת שיתוף בנכסים, זאת בהתאם לכמות השנים שבה גרתם יחדיו באותה דירה מדוברת.

 

כעת נשאלת השאלה – האם ניתן לבצע עסקאות בירושה עתידית?

לפעמים זוגות מגיעים אלינו למשרד כדי לעשות הסכמי ממון על ירושות בגלל דרישת הוריהם, שמעוניינים לוודא כי הירושה שלהם תישאר אצל ילדם במקרה של גירושין. עם זאת, מה קורה כשהסכם הממון נעשה ללא התערבות ההורים? האם מותר לעשות עסקאות על ירושה ללא ידיעתם והסכמתם? והאם בכלל אפשר לעשות הסכם על ירושה שאינכם יודעים ב-100% שתהיה שלכם? הרי יכול להיות שהוריכם יחליטו להוריש את הדירה שבבעלותם לאחיכם ולא לכם.

 

אז מה בעצם אומר החוק בנושא? ובכן, לפי סעיף 8(א) לחוק הירושה, לא תוכלו להחליט מה ייעשה עם עזבונו של אדם, והוא היחידי שיוכל להחליט האם להוריש לכם דבר מה מנכסיו או לא. עם זאת, בהחלט תוכלו לציין נכס שאולי תקבלו בירושה בהסכם הממון, ואם תירשו אותו הסעיף יוכל להיכנס לתוקף. אם לא תירשו אותו, לא יקרה דבר.

 

לצורך העניין ניקח דוגמה של שני אחים, שאחד מהם ערך הסכם ממון על ירושה עתידית עם אשתו טרם נישואיו, ובו צוין כי הדירה שיירש מאמו תהיה בבעלותו הבלעדית במקרה של גירושין. עם זאת, כשאמו נפטרה היא החליטה להוריש את הדירה לאחיו. כעת במקרה של תביעת גירושין אין להתייחס לסעיף הנוגע לדירה, משום שהיא לא בבעלות בן הזוג. במידה ואמו הייתה מחליטה להוריש לו את הדירה או לחלק אותה בינו לבין אחיו, רק אז היה צריך להתייחס לסעיף זה, ואותו אח היה מקבל את חלקו בדירה בלי לחלוק אותו עם בת זוגו.

דילוג לתוכן