המדריך המלא על חוקי הירושה
ישנם לא מעט חוקי ירושה שתפקידם לענות על מקרים שונים בעת שיורשים מבקשים לבצע דרישה לקבלת ירושה. כל צוואה מגלמת בתוכה אינספור מקרים שונים, וכך ניתן לראות איך החוק נותן מענה כולל למגוון מקרים: מענה במקרה בו בני הזוג לא היו נשואים, מה עושים אם לא נשארה צוואה מהמנוח ומה הוא חוק הירושה משק חקלאי. ליקטנו עבורכם מספר מקרי מפתח שכיחים ואיך החוק עונה עליהם. המשרד של עו”ד טל איטקין מתמחה בדיני המשפה והירושה וזמין לכם בכל שאלה והתייעצות.
האם הצוואה שברשותכם תקפה?
על פי חוק הירושה בישראל, על מנת להיות זכאים לירושה, הרי שהצוואה צריכה להיות מתועדת וחופפת אל חוקי הירושה. החוק המדובר מכיר בארבעה סוגים שונים של ירושות, בהם המוריש יכול להשאיר את צוואתו: צוואה שנכתבה בכתב יד, צוואה שהושארה בנוכחות עדים, צוואה בפני רשות והאחרונה היא הצוואה שנאמרה בעל פה. הצוואות יכולות לכלול מידע המשתנה בין סוגי הצוואה ובין המורישים השונים, לרבות הוראות, חלוקת הרכוש וכדומה. על מנת שהיורשים יוכלו לקבל לזכותם את הירושה, יש צורך להגיש בקשה ייחודית למתן צו קיום צוואה המגיע אל רשם הירושה. לטובת העניין, תוכלו להסתייע בשירותי המשרד שלנו.
חוק ירושה ידועה בציבור – מה החוק אומר?
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בתפיסתם של הידועים בציבור בכל הקשור לירושה, ונדמה כי מעמדם הולך ומתקרב יותר ויותר אל מעמדו של בן הזוג הנשוי. כיום, במעמד של ירושה, יוכל הידוע בציבור לרשת את ירושת בן הזוג כאילו והיו נשואים. כמובן שמדובר על חוק הירושה על פי דין ועל כן צריכים להתקיים מספר תנאים על מנת לממש את הזכות לירושה. ראשית, על בן הזוג להוכיח כי הם חיו בחיים משותפים הכוללים משק בית משותף. כמו כן, לטובת מימוש הזכות לקבלת הירושה, על בן הזוג בחיים להוכיח כי בשעת מותו של בן הזוג המנוח, הם לא היו נשואים לבן זוג אחר.
מה קורה ולא נשארה צוואה?
אז ברגע שיש צוואה מתועדת, הרי שקל מאד לדעת מי זכאי לקבל מה וכך מוציאים את הצוואה אל הפועל. יחד עם זאת, ישנם לא מעט מקרים שמתגלים כסבוכים יותר, בהם לא נשארה צוואה של האדם המנוח. מה עושים במקרים כאלו? על כן, ישנם חוקי ירושה ללא צוואה שנצמדים אליהם ומתנהלים דרכם. במקרים כאלו, נלקחים בחשבון מעגלי הקרבה של המנוח ואלו הקרובים אליו ביותר הם אלו הזכאים לירושתו. על כן, מדובר על בן או בת הזוג, ילדיו והצאצאים שלהם וההורים שלו. כלומר, כל קרובי המשפחה על פי מעגלי הקרבה עד לרמת הדודים ובני הדודים.
ומה היא ירושת “יורש אחר יורש”?
חוקי הירושה הינם רבים ומגוונים ובאים לתת מענה לאינספור מקרים שונים שצריך לקבוע בהם מי זכאי ורשאי לקבלת הצוואה. כך לדוגמא, ישנו גם חוק הירושה יורש אחר יורש. במקרה שכזה, מדובר על שני יורשים שזכאים לקבל את הירושה באופן הבא: האדם שקיבל את הירושה יוכל ליהנות ממנה, אך הוא אינו יכול לפגוע בזכויותיו של היורש האחר בשום אופן. הדוגמא הטובה ביותר שניתן לתת במקרים שכאלו היא דוגמא של נכס בדמות בית. המנוח הוריש לאדם הראשון את ביתו, בו הוא יוכל לגור עד למותו. לאחר מותו, הבית יועבר בירושה אל האדם השני. על כן, היורש הראשון לא יוכל למכור את הבית, אלא להעבירו אל היורש השני בירושה.