הליך הגירושין הינו, בדרך כלל, החלטה משותפת של בני הזוג לחתום את פרק הנישואין המשותף ולהפריד כוחות, גם במקרים בהם תקופת הנישואין מסתיימת באקורד צורם ובגירושין שאינם בהכרח קלים.
מה דינם מצבים בהם יש הסכמה להתגרש וניתן לנהל על כך משא ומתן? מה קורה בהליכי גירושין בגיל השלישי? מה לגבי גירושין ללא ילדים או רכוש? כיצד יש לנהוג בהליך גירושין בזמן הריון? תשובות לשאלות אלו תוכלו למצוא בכתבה זו – המתמקדת במקרי גירושין מגוונים.
כאשר בני זוג מחליטים להתגרש זו יכולה להיות החלטת הדדית ומשותפת וזו יכולה להיות החלטה חד צדדית אשר מהווה התחלה לתהליך גירושין ארוך ומתיש. במידה ובני הזוג אינם מצליחים להסכים על תנאי הגירושין מבחינת חזקת הילדים או הרכוש המשותף תוגש תביעת גירושין ויתחיל ההליך שבסופו יוחלט על הדרך בה תתבצע הפרידה של בני הזוג. התביעה יכולה להיות מוגשת לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה וזו בהחלט החלטה כבדת משקל. כל בית דין בודק את בקשת תביעת גירושין בדרכו שלו ועל פי הנהלים בהם הוא מכיר.
הזוג חייב לדעת כי תביעת גירושין היא המוצא האחרון שבו יש לנקוט ורק לאחר כי כל האמצעים העומדים לרשות הזוג קרי גישור, ייעוץ זוגי, ניסוח הסכם ממון ועוד לא עלו יפה יש להגיש את הבקשה לגירושין ולהתחיל בתהליך שיודעים אומנם איך הוא מתחיל אך אף אחד לא ידוע כיצד הוא יסתיים.
תביעת גירושין מוגשת כאשר בני הזוג אינם מצליחים להגיע לבדם לפתרון מוסכם על שני הצדדים
המחלוקות יכולות להיות על רקע המשמרות של הילדים המשותפים, חלוקת הרכוש המשותף, מאבק על הבית המשותף ועוד סיבות רבות. מאבקים אלו מלווים לא פעם בהכפשות ושקרים מצד שני הצדדים המנסים לחזק את עצמם על ידי החלשת הצד השני. בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה הוא מעין מבוגר אחראי שבוחן את המקרה בקור רוח ללא האמוציות השרויות בבני הזוג ומנסה להגיע לפתרון הנכון והצודק ביותר. כאשר ישנו מאבק על הילדים או הרכוש, בית המשפט בוחן את הסוגיה ובסופו של דבר מחליט כיצד זה יתבצע הלכה למעשה. חשוב להדגיש כי פסיקתו של בית המשפט מחייבת כמובן את שני הצדדים ואי עמידה בהחלטת השופט או זלזול בה היא מעשה פלילי לכל דבר.
שני הצדדים מגיעים לבית המשפט כאשר אחד הצדדים מגיש את תביעת הגירושין, כלומר לצורך העניין יש צד תובע וצד נתבע. גם אם הנתבע אינו מסכים עם ההחלטות ומרגיש כי נעשה לו עוול חובתו היא לקבל את הפסיקה ולנהוג לפיה כמו בכל משפט אחר. תביעת גירושין גוררת לאחריה מאבק מתמשך בין שני אנשים שעד לא מכבר אהבו, דאגו והבינו זה את זה אך כעת עסוקים במלחמת חורמה האחד נגד השני ולכן על השופט הפוסק בנושא לשקול את כל ההיבטים ולהגיע לפתרון שיפגע כמה שפחות בכל אחד מבני הזוג.
בגדול, למגיש תביעת הגירושין עדיפות. אין זה אומר שמגיש תביעת גירושין יקבל בכל המקרים את רצונו אך בהחלט להיות הצד שמגיש את תביעת הגירושין ולא הצד שמקבל את ההזמנה למשפט הוא המצב האידיאלי. ראשית, מגיש התביעה למעשה מחליט היכן ידון נושא ההיפרדות: בבית הדין הרבני או בבית המשפט בענייני משפחה. בנוסף, המסמכים הראשונים אותם רואה השופט הם התביעות של המגיש ורק במשפט הוא שומע את טענות הנגד של הצד השני. יש עדיפות גדולה למי שיגיש ראשון את תביעותיו והוא זוכה ליתרונות לא מעטים, בעיקר שמדובר בשלבים הראשונים של משפט הגירושין.
גירושין בהסכמה – בלי צעקות ומלחמות
לא כל זוג נשוי שמחליט להיפרד, עושה זאת במלחמות, צעקות ובהליך שאינו מכבד. לא מעטים הזוגות שעמדו יחד תחת החופה ושברו את הכוס, אך כעת בחרו להיפרד איש איש לדרכו מבלי ליצור אנטגוניזם כלפי האחר. הליך הגירושים בכל מקרה מטבע הדברים יהיה הליך פחות נעים ואידיאלי, אך בעת שמגיעים אל העמק השווה ועושים זאת בנועם, ניתן להיפרד בצורה יפה ובלחיצת יחד. אם גם אתם החלטתם לפרק את החבילה הזוגית שלכם, כדאי שתדעו שתוכלו לעשות זאת קצת אחרת בהליך שנקרא גירושין בהסכמה.
הסכם כזה של גירושין במרבית המקרים נערך עם שני עורכי דין – כאשר כל עורך דין מייצג את אחד מבני הזוג. מדוע חשוב שלכל צד יהיה את עורך הדין שלו? על מנת לשמר את האינטרס של כל אחד מכם ולהבטיח את שביעות רצונכם. יחד עם זאת, חשוב לציין כי לעתים מדובר על עורך דין אחד בלבד שיכול לייצג את שניכם ולהגיע ביחד אל העמק השווה. האם כדאי לבצע גירושין בהסכמה ללא עו”ד? התשובה לכך שלילית. חשוב שיהיה מי שמייצג אתכם ומקדם את האינטרסים שלכם.
כל אחד מכם יחתום על סעיפים שונים – החל מחלוקת הרכוש ועד הסדרי הראיה עם הילדים. הסכם שכזה הינו רלוונטי גם במקרים של גירושין בהסכמה ללא ילדים וללא רכוש. באמצעות הסכם שכזה, אתם מסיימים את דרככם המשותפת על הצד הטוב ביותר, ואפשר לומר ללא ספק ובביטחון מלא, כי כל סיום הוא התחלה חדשה.
אז איך הופכים את ההסכם לרלוונטי? ההחלטה שלכם לחתום את פרק הנישואין המשותף דרך ההסכם הזה הינה החלטה נבונה, שתחסוך לכם הרבה אי נעימויות, ובעיקר הסכמות הדדיות על נושאים משותפים. על מנת להפוך את ההסכם שלכם לרלוונטי ותקף, הוא חייב להגיע אל כותלי בית המשפט. כלומר, על מנת שההסכם יקבל תוקף משפטי וכל אחד מהצדדים יהיה מוגן, הרי שעליו לבוא באישור בית הדין הרבני וכך לתקף הסכם גירושין בהסכמה בבית הדין הרבני, או לחילופין בבית המשפט העוסק בדיני המשפחה.
אילו נושאים רלוונטיים להסכם שכזה? המטרה של ההסכם היא לאפשר לכם לדון בצורה נעימה וידידותית על כל הנושאים הרלוונטיים לכם והמשותפים לכם. על כן, הנושאים העולים בהסכם הינם חלוקה משותפת של הרכוש שלכם, מזונות הניתנים לילדים, המזונות המוענקים לאישה והמשמרות על הילדים. במקרים בהם יש ילדים, לרוב המשמורת תהיה של האם, ואילו האב יקבל הסדרי ראיה שגם הם יהיו כלולים בהסכם הגירושין. במקרים של גירושין בהסכמה עם ילדים, חלק נכבד מההסכם מוקדש להם שכן הם ההון העיקרי המשותף לכם וכן להסדרי חוב. בנוסף, שאלת הרכוש העולה לא מעט תחולק באופן כזה שבו לרוב נעשית חלוקה בין הרכוש השייך לשניכם, ובין הרכוש השייך לכל אחד טרום תקופת הנישואין.
גירושין ללא ילדים או רכוש משותף – מזונות האישה
במקרים של הסכם גירושין ללא ילדים וללא דירה הליך הגירושין מתקדם מהר יותר ובני הזוג נפרדים בקלות יחסית. הליך של גירושין ללא ילדים הפך להיות כבר הליך די שכיח, שהופך את הליך הגירושין במידה רבה לקל יותר. איך קורה ונוצר הסכם גירושין ללא ילדים וללא רכוש? ישנם זוגות שהיו נשואים פרק זמן קצר מאד – לעתים התקופה המדוברת היא של חודש לערך עד למספר חודשים בודדים. בפרק זמן כזה מובן שלא נוצר תא משפחתי, ובהמון מקרים גם לא מספיקים בני הזוג לצבור רכוש המשותף להם.
אם בתיקי גירושין שבהם מעורבים רכוש רב וילדים משותפים לבני הזוג ישנה מורכבות רבה, הרי שכאן לא עולה שאלת המזונות, חלוקה של רכוש משותף והסכמים שונים הרלוונטיים. על כן, במצבים מסוג זה, על בני הזוג רק להסדיר את כל סוגיית הגט ולקדם את הסכם הגירושין.
המון פעמים מזונות נקשרים עם ילדים משותפים, אך כן כדאי לזכור כי גם במעמד של גירושין בלי ילדים, יכולה האישה לתבוע מבעלה את מה שנקרא מזונות אישה. מזונות אלו תקפים כל עוד בני הזוג עדיין בסטטוס נשואים. מזונות אלו מוגדרים כחובה של הבעל לספק את הצרכים של אשתו לאורך כל התקופה שלהם כזוג נשוי, כאשר סכום המזונות לאישה מבוסס על רמת החיים לה הורגלה האישה, בשידוך אל היכולות הכלכליות של הגבר. יחד עם זאת כן חשוב לציין, כי בעת שהגט יתקבל, זכות זו של האישה אינה תקפה יותר.
גירושין בהריון – שמירה על העובר תוך שמירה על הזכויות
כנראה שלא כך דמיינתם את ההיריון המשותף שלכם, אך לאחר החלטה משותפת וההבנה כי מדובר על הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות עבורכם ועבור התינוק שעתיד להיוולד, החלטתם להיפרד. גירושין אינם דבר קל בשום שלב, ועל אחת כמה וכמה בעת שמדובר על פתיחת תיק גירושין בהריון. אז ראשית, הדבר החשוב ביותר הוא שתהיה לאישה לידה קלה, וכעת, הגיע העת להבין מה המשמעות החוקית המקופלת בהליך גירושין בזמן הריון.
ההמלצה הברורה היא לבצע את הליך הגירושין בנועם, גם על מנת להקל עליכם את הפרידה שהיא מראש לא קלה, וגם על מנת לאפשר לאישה ההריונית לעבור את ההיריון שלה בשלום ללא כל לחצים מיותרים. על כן, תוכלו לערוך את הסכם הגירושין שלכם טרם הלידה של התינוק שלכם, ולכלול בהסכם הזה סעיפים רבים שלא ישאירו שום מקום לספק בשום סוגיה. בהסכם שכזה מומלץ להכניס סעיפים ביחס להסדרי הראיה, המשמורת, דמי המזונות לילדים ואפילו את דמי ההוצאות הרפואיות הנדרשים במהלך ההיריון. אם את בהריון ורוצה להתגרש, חשוב שתדעי את הזכויות שלך .
במעמד של גירושין, הרי שלעתים קשה ולעתים אף בלתי אפשרי לחשוב על הסכם שכזה. בהליך גירושין מטבע הדברים מעורבים המון רגשות, חלקם אפילו שליליים, כך שבעת ששני הצדדים צריכים לחשוב על עתיד משותף בגידול הילד בעת שהם אינם רוצים עוד לחיות זה לצד זו, נדמה כי מדובר על משימה סבוכה למדי. חשוב לזכור לאורך כל התהליך, גם אם מדובר על גירושין בהריון ראשון וגם אם בהריון שני או שלישי, המטרה שלכם היא משותפת והיא החשובה ביותר: לערוך הסכם ראוי ומכובד על מנת להבטיח תנאי גידול נאותים וראויים לילד שלכם. גם אתם וגם הילד שלכם לא ייחלתם למצב זה, אך לשמחתכם, כאנשים בוגרים, הכוח בידיים שלכם להחליט לגבי העתיד, והוא ללא ספק יכול להיות טוב יותר.
גירושין בגיל השלישי
לעתים נדמה כי ככל שעוברות השנים בין בני הזוג, כך המערכת הזוגית שלהם מתחזקת ומבססת עצמה כנצחית יותר. בפועל, הרצון להתגרש אינו אקט אימפולסיבי המתרחש מהרגע להרגע, אלא המון פעמים בני הזוג מנסים לשקם את היחסים, לשמר את הלהבה ואת התא המשפחתי ולהתבגר ביחד. כשם שישנם זוגות צעירים שבוחרים לפרק את החבילה הזוגית שלהם, כך גם ישנם לא מעט מקרים של גירושין בגיל השלישי.
בני הגיל השלישי חווים בפרק זה בחייהם תקופה הידועה בשם “הקן המתרוקן”. אחרי שנים של גידול ילדים משותפים, טיפוח של קריירה ובניית תא משפחתי חזק ויציב המבוסס על אידיאל המשפחה, מסתגלים בני הזוג למצב חדש שהם טרם הכירו: הילדים גדלו ופנו אל הדרכים הנכונות להם, וכעת התא המשפחתי והחברתי שלהם הוא התא המשותף לשניהם. בעוד ישנם הזוגות שהודות למצב זה מצליחים לחזק את הזוגיות שלהם ולהדליק מחדש את להבת האהבה, ישנם הזוגות שדווקא מגלים כי מה שקשר ביניהם עד כה הוא טיפוח התא המשפחתי ותו לא. כך, שוב ושוב עולים מקרים של הסכם גירושין בגיל מבוגר אחרי הבנה כי לא נותר דבר במשותף.
“הקן המתרוקן” אינו הסיבה היחידה שבגללה זוגות מתגרשים ופונים אל נתיבים שונים. חשוב לזכור שהרצון להתגרש אינו אקט רגעי, אלא לעתים הרצון הזה הינו תוצר מתמשך של מחשבות, ניסיונות שווא לשקם את הקשר הזוגי, ושנים רבים של הימנעות מגירושין לטובת שימור התא המשפחתי, או לחילופין הרצון לדבוק בנורמות החברתיות. אם פעם גירושין בגיל מאוחר היו מסתמנים כיוצאי דופן, הרי שכיום נכתבים לא מעט הסכמי גירושין בגיל 50.
גירושין בגיל 60 או בכל גיל אחר בגיל הזהב הינם תוצר של רצון לזכות וליהנות מחיים טובים יותר. יחד עם זאת, כן חשוב לזכור שההסתגלות אל המצב החדש אינה תמיד קלה וצריך לקחת אותה בחשבון. אחרי שנים של מגורים משותפים עם אותו בן הזוג תחת אותה קורת הגג, נוצרת תחושה של ביטחון למרות הכל ושל הרגל אל מקום מסוים. הרצון להתרגש פתאום התממש, וכעת מסתגלים למציאות נפרדת, סדר כלכלי חדש, דירה חדשה ולעתים גם פרידה מחברים משותפים.
גירושין בגיל 70 ובכל גיל אחר אינם קלים מבחינה כלכלית ומבחינת הסכם חלוקת הרכוש. גם אחרי רצון ממושך לחיות בנפרד מבן הזוג, ישנו קושי הסתגלות אל המצב החדש ואל ההתחלה מחדש. אם יש משהו שחשוב לקחת בחשבון הוא הפן הכלכלי: כעת, עליכם לדאוג לעצמכם עצמאית מבחינה כלכלית. אם עד היום גרתם בדירה משותפת, כעת כל אחד עובר לדירה נפרדת שהעלויות שלה לעתים גבוהות מתשלומי הפנסיה. על כן, הגיעו מוכנים ככל הניתן אל הפרק החדש בחייכם.
לסיכום, הדקויות והנסיבות הן לעיתים כמעט חזות הכל. חשוב לדעת לקבל את הייעוץ ההולם את המצב בו אתם נמצאים והתפור למידותיו של כל סכסוך וסכסוך, שרואה אתכם ואת השלכות הגירושין על המשך חייכם.