פסילת צוואה

אולי יצא לכם לשמוע על צוואה, אבל האם שמעתם כבר על פסילת צוואה? על פי החוק, ניתן להגיש בקשה לפסילת הצוואה בעת שפונים אל רשם הירושה. על פי חוק הירושות, ישנם מספר מקרים בהם ניתן להגיש את הבקשה המדוברת. המקרים בהם מגישים את הבקשה מתרחשים לרוב בעת שהיקרים אל האדם הנפטר, מגלים כי הצוואה שהוא השאיר אינה הולמת או משקפת את רצונותיו ואת משאלות לבו כפי המשתקף בפניהם.

לעתים, ישנם מקרים בהם אכן הצוואה שהושארה אינה משקפת את רצונותיו של הנפטר, ולבסוף, לאחר בדיקות מעמיקות, מגלים כי אכן נעשו כשלים וליקויים שונים בעת כתיבתה של הצוואה. עו”ד טל איטקין על מה שאתם צריכים לדעת על פסילת הצוואה.

 

אילו מקרים רלוונטים לפסילת הצוואה?

אחד המקרים השכיחים ביותר בעת שמדובר על פסילת הצוואה, הוא בעת שמדובר על פסילת צוואה בשל השפעה בלתי הוגנת. כאשר קרוביו של המנוח מגלים את הצוואה, הם מיד חשים כי מדובר על צוואה שנכתבה בהשפעה של לחץ, אונס, איום או מניפולציות. קרוביו של המנוח יכולים לזהות בקלות כי הצוואה נכתבה שלא כשורה, ועל כן הם מיד פועלים על מנת להוציא את הצדק לאור עם פנייתם אל רשם הירושה ואל עו”ד. דוגמה למקרה הנ”ל ניתן לראות בפס”ד 8188-01-13 עזבו המנוחה ובו טענה אחיינית של המנוחה שצוואתה נכתבה בשל השפעה בלתי הוגנת של מטפלה. ביהמ”ש בחן את טיב הצוואה לפי סעיף 26 לחוק הירושה ובוחן את מצבה הנפשי והגופני של המנוחה. מצבה הנפשי והפיזי היה לא טוב ועל כן ביהמ”ש החליט כי הצוואה לא נכתבה מרצונה האמיתי והייתה נתונה להשפעת המטפל.

המשמעות של כתיבת צוואה שנכתבה באופן כזה, היא שהיא נכתבה שלא מתוך רצונו החופשי של החתום עליה. במקרים בהם אתם חוששים כי הצוואה נכתבה תחת השפה בלתי הוגנת, הרי שתוכלו לפנות אל עו”ד טל איטקין המתמחה בתיקים מסוג זה, ויחד תוציאו את הצדק לאור.

צוואה המוצגת בפני נוטריון

לצד הצוואות הנכתבות על ידי המנוח בעצמו, הרי שישנן גם צוואות הנערכות בפורמט מעט שונה. כך, ישנן צוואות הנערכות בפני נוטריון, כאשר המצווה מקריא את צוואתו ואילו הנוטריון רושם אותו. לצוואה מסוג זה יש תוקף משפטי לכל דבר והיא תקפה וכשירה. המון פעמים צוואה בפורמט כזה נערכת כאשר המצווה אינו כשיר מבחינה בריאותית ועל כן הוא נעזר בגורם חיצוני לטובת כתיבת הצוואה. נשאלת השאלה היא והאם יש מקום להגשת פסילת הצוואה בעת שמדובר על צוואה שנכתבה באופן שכזה?

התשובה לכך חיובית. כאשר מדובר על פסילת צוואה נוטריונית, מדובר על פסילה שתקפה בעת שמתגלים כשלים וליקויים שונים בעריכת הצוואה. בית המשפט יפסול את הצוואת במקרים הבאים: ראשית, בעת שהצוואה נכתבה על ידי נציג או שליח חיצוני שאינו המצווה בעצמו. שנית, בעת שמתגלות בצוואה הוראות שאינן חוקיות או מוסריות. ולבסוף, בעת שבצוואה ישנן הוראות שאינן ברורות ועל כן לא ניתן להבין את כוונותיו של המצווה בעת כתיבת הצוואה.

לאחרונה, יצגה עו”ד טל איטקין בביהמ”ש לענייני משפחה ובו טענה לפסילת צוואה בעקבות מספר טיעונים. אחד מהטיעונים העיקריים היה כי הייתה מעורבות והשפעה בעריכת הצוואה מצב הנתבע. ביהמ”ש קיבל את טענותיה ופסל את קיום הצוואה.

בית המשפט בוחן כל מגרה לגופו. עו”ד טל איטקין בעלת ניסיון רב בתיקים מסוג זה, ותוכל להעניק מהידע המקצועי שלה ולייצג אתכם בכל נושא פסילות הצוואה.

דילוג לתוכן