פרויקט מיוחד: כל מה שרציתם לדעת על הסכם ממון ולא העזתם לשאול – חלק א׳

מה זה הסכם ממון? מה קורה אם מתגרשים בלעדיו? כיצד ניתן לערוך אותו? האם ניתן לעשות הסכם ממון אחרי הנישואין?

בפרויקט מיוחד, ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על הנושא הטעון, מכל הזוויות – זאת בכדי לספק לכם את המידע הרלוונטי ביותר לקבל החלטה לגבי אופן עיצוב חלוקת הרכוש שלכם במקרי פרידה כראות עיניכם.

התקופה שקודמת לנישואין, תוך היערכות לאירוע החתונה, מתאפיינת ברומנטיקה והרעפת אהבה מכל עבר. עם זאת, קשה להתעלם מהסטטיסטיקה – שליש מהזוגות הנישאים מוצאים עצמם גרושים – 13,000 מתוך 50,000 בשנה. כמובן שאיש אינו חושב על כך שיתגרש בעתיד אם הוא מתחתן, במיוחד כשהוא מאוהב עד הגג, אך אם נודה באמת, אין זוג שחסין לסטטיסטיקה הזו, וגם אתם יכולים להיכנס לתוכה בלי להיות מוכנים לכך.

לכן, לקראת כל ההכנות לחתונה, חשוב לוודא גם קיום הסכם ממון שמטרתו להסדיר עניינים שעלולים ליצור בעיות במקרה של גירושין.

לרוב בהסכם הממון תהיה התייחסות לרכוש המשותף שתדבר על חלוקה שוויונית בין שני הצדדים. עם זאת, לעיתים יכול אחד הצדדים להכניס סעיפים בחוזה שיבטיחו לו גם את הרכוש שיצבור במהלך הנישואין כי לפי דעתו הוא זה שיהיה אחראי לכך ואינו ירצה לחלק את הרכוש שהוא ישיג עם הצד השני. הסכמי ממון יכולים להיות שונים מאוד, כל אחד יכול לנסח את ההסכם לפי ראות עיניו ולכל אחד יש את הזכות לקבוע מה יהיה עם רכושו.

כמו לכל דבר בחיים, גם להסכם ממון יש יתרונות וחסרונות, וצריך לשקול אותם היטב לפני שמחליטים לעשות הסכם שכזה עם בן או בת הזוג. כמובן שייתכן כי לאחד מבני הזוג ההסכם יעניק יותר יתרונות מאשר לאחר, אך למעשה בדיוק לשם כך חותמים עליו לרוב – כדי לוודא שמי שיש לו יותר מה להפסיד, לא יפסיד.

יתרונות של הסכם ממון

  • עוזר לחשוף הונאה – אם אתם נכנסים ליחסים עם אדם אחר שאין לו הרבה כסף ורכוש, ולעומתו אתם בעלי ממון רב, אתם אולי לא רוצים לחשוב על אפשרות שכזו, אך ייתכן שאותו אדם ינסה לכסות בעזרתכם חובות שיש לו. במקרה שכזה, בן או בת הזוג ככל הנראה יראו חשש מחתימה על ההסכם, ובמידה שאכן תכננו להתגרש בהמשך עבור הכסף שלכם, יתכן שאף יסרבו בתוקף לעשות זאת – זה אמור להדליק אצלכם נורה אדומה בראש.
  • מסייע להתגרש בראש שקט – יש זוגות רבים שחוששים להתגרש בעיקר בגלל ענייני ממון. הם דואגים בנוגע לחלוקת הרכוש שלהם ומפחדים שיאבדו הרבה עקב הגירושין. הסכם ממון מונע כל אפשרות שכזו, וכך במקרה שאין פתרון אחר לזוגיות פרט לגירושין, אפשר לעשות זאת בראש הרבה יותר שקט וללא שיקולים שיגרמו לכם להישאר בזוגיות שאינכם רוצים בה בעזרת עורך דין גירושין שמתאים למשימה.
  • מגן על הזכויות של הילדים שלכם – אם מדובר בנישואים שניים, אתם רוצים לוודא שהילדים שלכם יקבלו את מה שמגיע להם כחלק מהירושה שלהם. הסכם הממון יכול לעזור בכך ומסייע לשמור על הזכויות הפיננסיות של ילדיכם, כשביכולתו אף להעיד על זכויות מסוימות שיש לבני משפחה בירושה במקרים שבהם לא הייתה צוואה.
  • חוסך כסף על הוצאות משפטיות בהמשך – גירושין זה לא הליך קל ופשוט, ובטח שלא מהיר, בעיקר בגלל מאבקים על הנכסים והכספים המשותפים של בני הזוג. כל אותם מאבקים גוררים דיונים רבים בבית המשפט, ועקב כך גם תשלום לעורכי דין. ככל שמצמצמים את הצורך בדיונים על נכסים וכספים, כך חוסכים כסף על הוצאות משפטיות. על כן, שאלה שאמורה לעניין אתכם יותר היא לא כמה עולה לעשות הסכם ממון, אלא אם לא עושים הסכם ממון כמה עולה להתגרש, והתשובה היא: לא מעט.

חסרונות של הסכם ממון

  • לא מספק גלגל הצלה למי שאין לו יכולת השתכרות – אם למשל נכנסתם למערכת יחסים עם אדם מבוסס ואילו אתם מגיעים עם מעט נכסים, ובמהלך הנישואין לא הצלחתם לבסס את עצמכם מבחינת עבודה, יתכן שלאחר הגירושין תמצאו את עצמכם במצב כלכלי קשה – זאת, יש לציין, לאחר שהתרגלתם לרמת חיים גבוהה יותר. אם יש לכם ילדים מנישואים קודמים, הרי שתמצאו את עצמכם במצב קשה עוד יותר. לכן, כשעושים הסכם ממון כשיש ילדים צריך להתחשב מאוד גם בהם.
  • מפר את הרומנטיקה ביחסים – זוגות לפני נישואין נמצאים לרוב בתקופת הריגוש והתשוקה הראשונית של האהבה, ואילו הצעה לחתום על חוזה משפטי לקראת הנישואין מפרה אותה. יש שיראו בכך מחווה לא רומנטית בלשון המעטה, ואפילו העלאת הנושא לדיון בין בני זוג עלולה לגרום למריבה וחשדנות אחד כלפי השני. יחד עם זאת, חשוב לציין שכיום עריכת הסכמי ממון היא לא דבר נדיר בישראל וזה אף נחשב לעניין די סטנדרטי. הרבה יותר זוגות בוחרים לעשות הסכם שכזה מתוך הבנת חשיבותו, ולא רואים בו כסימן לחוסר אהבה או אמון.
  • גם הסכם ממון עלול לגרום לבעיות – אם ההסכם נעשה עם עורך דין שלא מתמחה בדיני משפחה ואינו בעל ניסיון רב, עלולות להיות בו לא מעט בעיות בניסוחים שיובילו את בית המשפט לבטל אותו. במקרה הגרוע יותר, ניסוחים שאינם מדויקים עלולים אף להוביל לכך שתאבדו רכוש ונכסים שחשבתם שיישארו בבעלותכם בעת החתימה, לכן חשוב לעשות את ההסכם הזה עם עורך דין מומלץ שמתמחה בדיני משפחה.

איך מציגים את הנושא בפני בן או בת הזוג?

אין ספק שזה לא קל לדבר על הסכם ממון לפני החתונה. הרי ככל הנראה ההצעה הזו מגיעה מאחד מכם ולא משניכם יחדיו. אף אחד לא רוצה לדבר על כסף ואיך הוא יתחלק במקרה של גירושין, אך חשבו לרגע – האם זה לא מה שעושים כשחותמים על כתובה? אם כן, מדוע קל כל כך לדבר על כתובה, בעוד שנושא כמו חלוקת רכוש בין בני זוג נתפס כסוג של טאבו? ובכן, הכל תלוי בדרך שבה מציגים את ההסכם, וכדי שיהיה יותר קל לצד השני לקבל את ההצעה הזו, מומלץ שקודם כל תסבירו את המטרה האמיתית של ההסכם.

אמנם מצד אחד ניתן לראות אותו כהסכם שמטרתו להגן על האינטרסים האישיים שלכם, אך למעשה מטרתו היא למנוע עימותים, הליכים משפטיים, אנרגיה והרבה מאוד כסף מבוזבז במקרה שבעתיד תחליטו להתגרש. בנוסף, הסכם יחסי ממון טרום נישואין בא להגן גם על הזכויות של בן או בת הזוג שלכם, כשניתן לכלול בו סעיפים שמטרתם גם להבטיח את עתידם הכלכלי, זאת בניגוד לפסיקות של בית המשפט שעלולות להיות נגדם בגירושין. חשוב שתדגישו שאף על פי שיש כמה נכסים שחשוב לכם שיישארו שלכם במקרה של גירושין, אתם מעוניינים בכך שההסכם יהיה הוגן ככל הניתן, ותעשו הכל כדי להתחשב גם בבן או בת הזוג שלכם ובצרכים הכלכליים שלהם.

איך נותנים תוקף משפטי להסכם ממון?

על מנת שלהסכם יהיה תוקף משפטי, צריך לאשר אותו אצל גורם שמוסמך לכך. אישור הסכם ממון לפני נישואין נעשה או אצל נוטריון או אצל רושם הנישואין ולא בבית המשפט לענייני משפחה. כשפונים לנוטריון, יש להגיש לו מסמך “אימות הסכם ממון שנכרת לפני הנישואין”, בו הוא מציין את שמו ושמם של שני הצדדים, כולל תאריך החתימה על ההסכם והאימות ושכרו. חתימת הנוטריון תיעשה בפני בני הזוג, כשהוא יקריא את הסכם הממון בפניהם ואף יתרגם אותו לשפתם (במידה ואינם מדברים עברית). בני הזוג צריכים להצהיר כי עשו את ההסכם בהסכמה חופשית והנוטריון צריך להתרשם כי זה אכן המצב.

במידה ולא ניתן להסכם אישור לפני יום הנישואין, ניתן לאמת אותו גם מול הרב המחתן, שהוא רושם הנישואין. הוא יכול לעשות זאת גם לפני, אולם מומלץ לאמת את ההסכם מול נוטריון. בהתאם לסעיפים שרשומים בהסכם הממון הרב יכול להתנגד לחתום עליו, למשל אם יש בהסכם מנגנון למניעת סרבנות גט. הרב יפסול הסכם שכזה מסיבה הלכתית, ואילו נוטריון לא ייחס חשיבות רבה לסעיף שכזה. עם זאת לרוב הרבנים אין בעיה לחתום על הסכם ממון סטנדרטי, והם יכולים לעשות זאת גם בשעת עריכת הנישואין.

הסכם ממון לאחר נישואין

מה עושה מי שלא היה מודע לאפשרות הזו לפני שהתחתן, מי שלא רצה להרוס את החתונה עם רעיון שכזה או פשוט מי שנשוי כבר שנים רבות וכעת מעוניין לערוך הסכם ממון לאחר 20 שנות נישואין? ובכן, אותו דבר בדיוק! אפשר בהחלט לעשות הסכם ממון אחרי חתונה!

בניגוד להסכמי ממון שנערכים לפני הנישואין, אישור הסכם ממון לאחר נישואין מתקבל בבית המשפט לענייני משפחה או בבית דין דתי – רבני אם אתם יהודים, שרעי אם אתם מוסלמים וכדומה. האגרה היא אותה אגרה והתהליך הוא אותו תהליך, אלא שהוא פשוט נעשה מול גוף אחר.

לכל אחד יש את הסיבות שלו לערוך הסכם על קניין וכסף עם בן או בת הזוג במקרה של הסכם גירושין חד צדדי או בהסכמה, אך יש כמה מקרים נפוצים שבגללם רוב האנשים בוחרים לעשות הסכמי ממון אחרי שהתחתנו. המקרה הנפוץ ביותר הוא אם קיים חשד שבן או בת הזוג בוגדים או מתכננים להתגרש, ואז כמובן שקיים רצון להגן על זכויותיו של הפרט.

מקרה נפוץ אחר נוגע לקבלת ירושה, למשל סכום כסף גדול או אפילו דירה. אם למשל מכרתם את הדירה שקיבלתם מהוריכם ואז עברתם תהליך גירושין בגיל מבוגר, הכסף שהרווחתם שייך לשניכם כזוג ויתחלק שווה בשווה. עם זאת, בעזרת הסכם ממון אחרי נישואים ניתן להחליט כי כל אחד מבין בני הזוג יקבל את חלקו היחסי לפי החלטתכם, או שאתם תקבלו את הזכות הבלעדית לכל הסכום שנכנס לחשבונכם ממכירת הדירה.

יש כמה יתרונות וחסרונות של הסכם ממון שצריך לקחת בחשבון. אמנם מצד אחד הוא יבטיח את עתידכם הכלכלי, אך מצד שני, אם מבקשים לעשות אותו אחרי הנישואין זה עלול לעורר חשדות אצל בן או בת הזוג שלכם בנוגע לנאמנותכם. חשוב עם זאת לזכור כי הסכם יחסי ממון לאחר נישואין לא חשוב רק לכם, אלא גם לילדים שלכם אם יש לכם כאלה מנישואין קודמים. לא משנה עד כמה אתם סומכים על בן או בת הזוג שלכם, אל תתביישו – אם אתם מרגישים שאתם צריכים לעשות הסכם ממון, דרשו זאת ולו למען הביטחון הכלכלי של ילדיכם.

דילוג לתוכן