משמורת משותפת

כל מה שצריך לדעת על משמורת משותפת על הילדים

מה עליכם לדעת על משמורת משותפת ולא סיפרו לכם, מה היתרונות והחסרונות של זה, איך מתחלקת שהות הילדים אצל ההורים בפועל, מתי בית המשפט לא מאשר משמורת משותפת והאם אפשר לקבל משמורת משותפת בבית דין רבני? נענה לכם כבר עכשיו על כל השאלות האלה.

כשמתגרשים עולים נושאים רבים שעליהם צריכים לדון בני הזוג, בין היתר בנוגע לחלוקת רכוש ונכסים, אך כמובן שגם בנוגע לילדים. לרוב בית המשפט פוסק להעניק לאם משמורת על הילדים, אך כמעט תמיד ניתנת להורים אפשרות לגבש הסכם עצמאי בנוגע לכך. בהסכם זה ניתן להחליט על משמורת משותפת, בה לשני ההורים יש הגדרה הורית שווה – אימא ואבא הם עדיין אימא ואבא. יש הורים שיעדיפו זאת ויש כאלה שלא, אולם לא תמיד ההחלטה היא בידם. כשבית המשפט מחליט לאשר או לשלול משמורת משותפת טובת הילד היא הדבר העיקרי שיקבל התייחסות, וזה דבר שחשוב לציין ולזכור.

 

הדברים שלא מספרים לכם על גירושין ומשמורת משותפת

יש אנשים שחושבים שמשמורת משותפת מעידה על כך שלשני ההורים יש חלוקה שווה לחלוטין בנוגע לאחריות ולזמן שביכולתם לבלות עם ילדיהם, אך זה לא בדיוק המצב. אף על פי ששני ההורים מקבלים הגדרה שווה בפני בית המשפט, עדיין הורה אחד יקבל מעט יותר זכויות מהאחר, לרוב לטובת האם.

דבר ראשון, על האב לדעת כי עדיין יהיה עליו לשלם מזונות, וזה יהיה תלוי בגיל הילד. אם כן נשאלת השאלה – כשמחליטים על משמורת משותפת מאיזה גיל מפסיקים לשלם מזונות? בית המשפט פוסק לרוב שעד גיל 6 יצטרך האב לשלם מזונות, ולאחר מכן לא יידרש לכך יותר.

דבר שני, שקשור באופן ישיר לדבר הראשון, זה שלעיתים גם האם נדרשת לתשלום דמי מזונות לאב לילדים שבין הגילאים 6-15. אמנם אין בנושא משמורת משותפת חוק חדש שנוגע לכך, אך לאחרונה נראה כי אם שכרה של האם גבוה משכרו של האב או שווה לו, בית המשפט יעשה הכול כדי לוודא שהילד יחיה כמו שצריך בשני הבתים, ועל כן האישה תצטרך לשלם מזונות לגבר או שדמי המזונות יתחלקו בין שניהם באופן שווה. הפסיקה הראשונה שנערכה כך הייתה בשנת 2017, במה שכיום ידוע כ”מהפכת השוויון בנטל המזונות”.

דבר שלישי הוא שהילד יהיה רשום בתעודת הזהות שלו בבית אחד בלבד, מכיוון שלא ניתן לרשום אותו בשני בתים במרשם האוכלוסין. על כן רק אחד מהבתים יהיה “ביתו” של הילד באופן מלא.

דבר רביעי הוא אופי חלוקת הזמנים שבהם הילד שוהה עם הוריו. מכיוון שקשה לחלק 7 ימים באופן שווה, לרוב הילד יבלה עם אמו יותר, כשאצלה ישהה 3 ימים בשבוע ואצל האב פעמיים בלבד וכל סופ”ש שני.

דבר חמישי ואחרון מדבר על קצבאות ילדים במשמורת משותפת ומענקי לימודים – אלו לא יוענקו לשני ההורים, אלא לאחד מהם בלבד, לרוב לאם. הנחות על תשלומי ארנונה לעומת זאת יתחלקו לרוב בין שני ההורים, וכך גם הנחות וסיוע בשכר דירה מטעם משרד השיכון.

מקרה שטופל ע”י משרדנו

משמורת משותפת טובת הילד

 

 

משמורת משותפת בעד ונגד – האם כדאי או לא?

אף על פי שבסופו של דבר בית המשפט מכריע בנוגע למשמורת בהתאם לשיקולים שקשורים לרווחת הילד, עליכם להבין שכשהולכים על משמורת משותפת יתרונות וחסרונות רבים מתלווים לכך. כדי שתוכלו לעשות החלטה נכונה – הן עבורכם והן עבור ילדיכם – מומלץ שתכירו אותן ולא תתעלמו מהן. עם זאת חשוב לציין כי הם תקפים ברוב המקרים, אך לא בכולם.

 

יתרונות של משמורת משותפת:

√ ההסדר הזה מאפשר לילדים לעבור את תהליך הגירושין באופן הנכון והבטוח ביותר מבחינת רגשותיהם, מכיוון שהם לא “מאבדים” את אחד מהוריהם. הם מתראים עם שני ההורים באופן קבוע וזוכים לקיים איתם יחסים נורמליים ובריאים (לקריאה מורחבת בנושא הסדרי ראיה)

√ שני ההורים נשארים מעורבים בחיי הילדים, והדבר משמעותי במיוחד מבחינת

 

האב, שלא מאבד את הקשר שלו לילדיו כפי שקורה במקרה של משמורת בלעדית אצל האם בלבד.

√ כשההורים מסכימים לקיים משמורת משותפת, הם חוסכים לעצמם הוצאות והליכים משפטיים בהמשך.

√ לרוב, קביעת משמורת משותפת מעידה על כך שיש יחסים טובים בין ההורים וששניהם מתאימים לגדל ולחנך את הילדים שלהם, והדבר הזה מיטיב עימם.

 

חסרונות של משמורת משותפת:

√ שבוחרים משמורת משותפת מרחק מגורים בין ההורים צריך להיות קטן וסביר כדי שהילדים יוכלו לקיים את חייהם באופן נורמלי. הילדים הרי גרים בשני בתים, אך עדיין הולכים לאותו בית ספר ומתראים עם אותם חברים. כדי שאחד ההורים יוכל לעבור לגור בעיר אחרת הוא יצטרך לקבל את ההסכמה של ההורה השני או של בית המשפט.

√ על קטינים עד גיל 6 האב עדיין צריך לשלם מזונות, וזאת אף על פי שהילד נמצא אצלו במחצית מהזמן. כך יוצא שהאב בעצם משלם גם לאם וגם את ההוצאות שנלוות לזמנים שבהם הוא נמצא עם הילד, הכוללות הוצאות על אוכל ולינה.

√ באופן כללי כל אחד מההורים צריך לשאת בהוצאות הקשורות לילדים, והן

 

הופכות לכפולות – כל הורה צריך לוודא שבביתו יהיה חדר מאובזר ומתאים לילד, בגדים, משחקים וכדומה…

√ הילד עצמו עלול לסבול מחיים ב-2 בתים נפרדים ולחוות חוסר יציבות ועומס. דבר זה עלול לפגוע בסופו של דבר בהתפתחותו התקינה של הילד.

 

איך בעצם מתחלקת שהות הילד אצל ההורים?

נהוג שהילד נשאר לישון אצל הורה אחד אשר אחראי לקחת אותו לבית הספר ביום שלמחרת, והחילוף בין ההורים מתבצע על ידי איסוף הילד מהמוסד הלימודי בסוף יום הלימודים. יש 2 דרכים מקובלות לחלק בהסכם משמורת משותפת זמני שהות של הילד:

  1. חלוקה של 8/6, בה הילד ישן במהלך השבוע פעמיים אצל האב ושלוש פעמים אצל האם, כשבכל סוף שבוע מתחלפים – זוהי החלוקה הנפוצה ביותר.
  2. חלוקה של 7/7, בה הילד מבלה שבוע שלם אצל הורה אחד ושבוע שלם אצל הורה אחר, כולל סוף שבוע.

על המקרה השני לא צריך לפרט יותר מדי – הילדים שוהים עם אחד ההורים במהלך כל השבוע, והחלפת הבתים מתרחשת ביום ראשון אחרי הלימודים. במקרה הראשון לעומת זאת אפשר “לשחק” עם ימי המשמורת בכל דרך שרוצים, אך ישנה חלוקה אחת מומלצת שקל מאוד לשמור עליה בשגרה – בעיקר עבור הילדים: בימים א’ ג’ ו-ה’ הילדים עם האם, ובימים ב’ ו-ד’ הילדים עם האב.

 

מתי בית המשפט מסרב למשמורת משותפת?

 

כאמור, בית המשפט תמיד ייתן עדיפות לטובתו של הילד. כך למשל אם דנים על משמורת משותפת אלימות במשפחה תהווה נקודה חשובה שעליה בית המשפט לא יעבור בשתיקה. אם מדובר באב או אם אלימים, בית המשפט יעדיף לתת משמורת להורה האחר. עם זאת, ברוב המוחלט של המקרים ההחלטה לא תהיה כה פשוטה, ותמיד יהיו צדדים שליליים לכאן או לכאן. תפקידו של בית המשפט אם כן הוא לקבוע מה יהיה הרע במיעוטו עבור הילד, וכך יחליט האם להעניק משמורת משותפת או משמורת יחידנית.

 

האם פוסקים על משמורת משותפת בבית הדין הרבני?

כל זוג שמתגרש יכול לבחור לקיים את הדיונים בנושא זה בבית משפט לענייני משפחה או בבית

 

דין רבני, אך אם בוחרים בבית הדין הרבני – האם נהוג שם לפסוק משמורת משותפת? לרוב לא, מכיוון שרוב הדיינים נוטים להתנגד לכך. עם זאת, כבר היו תקדימים בעבר בהם נתנו רבנים זכויות משמורת משותפת לשני ההורים. כבוד הדיין רב יצחק אושינסקי מבית הדין הרבני בחיפה למשל קבע משמורת משותפת על ילד בן 3 – זאת על אף התנגדות האם – בטענה כי זה הדבר הנכון לעשות גם על פי ההלכה הדתית.

 

אנחנו כאן בשבילכם לכל שאלה או התייעצות

אנחנו במשרד עורכי דין טל איטקין מזמינים אתכם להתייעץ איתנו בכל נושא ולקבל הדרכה וליווי משפטי מתחילת תהליך הגירושין ועד סופו. יש עוד דברים רבים שלא דנו עליהם כאן, כמו משמורת משותפת לילד עם צרכים מיוחדים למשל, וזאת מכיוון שלכל מקרה צריך להתייחס באופן פרטני. אחרי שנכיר אתכם לעומק ונבין בדיוק מה הדרך המתאימה והרצויה לכם בתהליך הגירושין, נוכל לספק לכם את הייעוץ וההדרכה הנכונים ולוודא שכל זכויותיכם ייענו. אנחנו נעזור לכם להפוך את תהליך הגירושין להרבה יותר קל –הן מבחינה משפטית והן מבחינה רגשית – ממה שהוא יכול להיות.

דילוג לתוכן